TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwe ’40-’45 Toen & Nu gaat o.a. over de aanval op Dieppe en Enigma

Het hoofdartikel van '40-'45 Toen en Nu 197 is gewijd aan twee onderwerpen die al eens eerder aan bod kwamen, de aanval op Dieppe (augustus 1942) en de Enigma codeermachine. We hebben echter heel goede redenen om daar uitgebreid op terug te komen. Niet alleen is er een aantal nieuwe, heel bijzondere foto’s opgedoken, maar ook is inmiddels overtuigend aangetoond dat de risicovolle onderneming speciaal bedoeld was om een nieuwe versie van de Enigma buit te maken. Ian Fleming, later wereldberoemd als de schepper van James Bond, speelde in dit opmerkelijke verhaal één van de hoofdrollen.


Het tweede, rijk geïllustreerde artikel in dit nummer is van de hand van Niko van Kerckhoven, gids op fort 2 in Wommelgem bij Antwerpen. Hij beschrijft het gebruik van het in 1865 gebouwde fort met de nadruk op het tijdvak van de Duitse bezetting, aan de hand van een fotoalbum van een onderofficier bij de Luftwaffe, en de periode van september 1944, toen de Canadezen en Britten het bouwwerk overnamen.

'40-'45 Toen en Nu verschijnt eenmaal per kwartaal: in maart, juni, september en december. Het tijdschrift is verkrijgbaar via een abonnement of bij de betere boekhandels en kiosken.

Gebruikte bron(nen)