Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Airbornewandeltocht Oosterbeek

Op zaterdag 4 september was het weer zover. Vandaag werd de 58e editie van de Airborne Wandeltocht gehouden. Het grootste ťťndaagse wandelevenement ter wereld. Voor vele een gezellige dag uit, maar zeker ook voor veel mensen een herdenkingstocht die leidt door de voormalige slagvelden van de Slag om Arnhem.

Vijf STIWOT-ers waren ook van de partij. Rick Visser, Tessa de Jong, Marcel Jans, Jeroen Koppes en ikzelf, Jeroen Niels liepen deze tocht. Ondanks dat Marcel, Tessa en Jeroen Koppes een andere afstand liepen, namelijk 10 kilometer hadden we afgesproken om 10:15 uur bij het Airborne Museum 'Hartenstein'. Toen we compleet waren begaven wij ons naar de startplaats, het sportpark achter het museum. Hier haalden wij onze inschrijfkaarten op. Na even wat gedrang bij de finish konden we rond 10:45 uur vertrekken.
Dat het druk was, was gelijk al te merken aan de enorme mensenmassa die ook dit jaar weer op het evenement af was gekomen. Ruim 34.000 mensen liepen - mede aangemoedigd door het goede weer - de verschillende afstanden van 10, 15, 25 of zelfs 40 kilometer.

gemoedelijk 'gedrang' bij de start

In het begin liepen alle afstanden nog bij elkaar. Het was wel flink dringen, vooral op de wat smallere paden. Maar goed, dit is misschien ook wel de charme van zo'n immens wandelevenement.

Na een aantal kilometers vond de eerste splitsing plaats. Tessa, Marcel en Jeroen Koppes sloegen hier linksaf, terwijl Rick en ik nog even rechtdoor moesten, want wij liepen 25 kilometer. We liepen richting Wolfheze alwaar wij de landingszones aan zouden doen. Je merkte al snel dat het lopen nu en stuk beter ging. De weg was veel beter begaanbaar omdat minder mensen deze route lopen. Nadat we naar Wolfheze hadden gepasseerd daalden we af richting Heelsum. Van hieruit zette we de terugweg al weer in en liepen we, zij het met een grote omweg, weer terug in de richting van Oosterbeek.

uitrusten met een ijsje......of verlangen naar een ijsje

Ondertussen waren Tessa, Marcel en Jeroen Koppes afgeslagen voor de 10 kilometer. Tijdens een korte stop zagen wij de vele verschillende wandelaars langstrekken, waaronder ook heel erg veel kinderen. Vervolgens zijn we via de Westerbouwing naar de Oude Kerk gelopen. Deze was, net als vorig jaar, geopend, wat ons de kans gaf om de kerk (wederom) van binnen te bekijken. Het blijft altijd weer een mooi gezicht, de kerk hangt en staat vol met de herinneringen aan de zware strijd die hier heeft plaats gevonden. Tessa en Marcel liepen vervolgens door naar de finish, Jeroen Koppes bleef nog even wachten tot Rick en Jeroen Niels ook bij het kerkje waren aangekomen.

Op ongeveer 20 kilometer besloten we maar eens een keertje te stoppen en traditiegetrouw een lekkere braadworst te pakken op het Duno Plateau. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Betuwe, het Rijk van Nijmegen en zelf tot aan Duitsland! Na even een aantal minuten te hebben genoten van het uitzicht zette we koers richting de finish. Aangekomen op de Benedendorpsweg pikten we ook weer Jeroen Koppes op, die al die tijd hier op ons had zitten wachten. Met zijn drieŽn liepen we naar de Weverstraat. Van dit punt af aan kwamen de eerste muziekkorpsen alweer op de route. Begeleid door deze prachtige atmosfeer was het nog even een stukje klimmen richting de Utrechtseweg. Hier aangekomen kan het grote feest beginnen. De deelnemers werden hier zoals altijd weer bijzonder warm onthaald door de vele duizenden toeschouwers. Dit is altijd het mooiste moment van de hele dag. Al die klappende en schreeuwende mensenmassa is echt fantastisch! We liepen over de Utrechtseweg weer richting 'Hartenstein', waar een grote boog de finish markeert.

Toen we weer op het sportpark gearriveerd waren mochten we onze medaille weer op gaan spelden. Tessa, Rick en Marcel liepen dit jaar voor de tweede keer. Jeroen Koppes voor de eerste maal en ik voor de zestiende keer.

Jeroen Niels en Rick Visser na 24,5 km.

Het was al met al weer een fantastische dag, en ik kan al niet meer wachten tot volgend jaar. Het was de eerste keer dat ik met STIWOT-ers op stap was, en die kun je er goed bij hebben hůůr! Het was een geslaagde dag, en wie weet wie we volgend jaar allemaal mogen begroeten bij de 59e editie van de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek.

Jeroen Niels
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 04-09-2004 22:31:09