Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

War and Peace show 2004 Beltring

Zoals ieder jaar vond ook dit jaar weer van 21 tot en met 25 juli de War and Peace show plaats in Beltring (UK). Het laatste weekend van mijn vakantie zou hiermee ingevuld worden. Dat twee dagen deze show bezoeken erg kort is klinkt wellicht vreemd, maar als je weet dat er ruim 1000 handelaren en 3500 militaire voertuigen zijn dan kun je het je misschien voorstellen.

Ook dit jaar was er weer genoeg te beleven. Het thema van de show dit jaar was D-day. Dit betekende dat er een aantal speciale voertuigen aanwezig waren die speciaal voor D-day ontwikkeld waren zoals een Barv (Beach area recovery verhicle). Dit voertuig is op een onderstel van een Sherman gebouwd en bedoeld om vastgelopen landingsvaartuigen vlot te duwen. Dit waren de eerste voertuigen die aan land kwamen tijdens D-day.Verder hadden ze voor de gelegenheid diverse acteurs van bekende Engelse series zoals Dad’s Army (Daar komen de schutters) en It ain’t half hot mom (O moeder wat is het heet) uitgenodigd. Die gaven act de presence in de Arena onder luid applaus van het grote publiek.

Later die dag en tijdens de feestavond was er nog een grote verrassing voor alle aanwezigen. De organisatie was er in geslaagd om Vera Lynn uit te nodigen. Tijdens de oorlog trad zij op voor de troepen en verwierf zij de bijnaam “The Forces Sweetheart”. Zij heeft zich na de oorlog toegelegd op het goede doelen werk en heeft een eigen stichting om ouders van zwaar gehandicapte kinderen te helpen. Zij was daar om geld in te zamelen, daarnaast hield zij tijdens de Glenn Miller dansavond een praatje voor de aanwezigen. Inmiddels is zij 87 maar gaat, ondanks haar leeftijd, nog steeds door met haar werk.

Overdag viel er bij de arena genoeg te beleven, er waren verschillende presentaties met voertuigen van de Tweede Wereldoorlog tot en met het huidige conflict in Irak. Uiteraard waren er ook voertuigen uit de Koude Oorlog aanwezig. Verschillende voertuigen hun kunstjes zien en demonstreerde hoe de gespecialistische apparatuur werkt. Ook waren er twee volledig gerestaureerde Hetzers en een Josef Stalin 2 tank aanwezig. Iedere dag werd beëindigd door een presentatie van alle zware tanks die “slecht geparkeerde” auto’s opruimde. Dit kwam er kortweg op neer dat deze auto's even met de grond gelijk gemaakt werden, ook werd er een caravan vakkundig opgeblazen.

Daarnaast waren er verschillende re-enactment groepen die hun kamp hadden opgeslagen op het terrein. Zij lieten het leven van de alledaagse soldaat zien. Deze groepen varieerde van de Eerste Wereldoorlog tot en met Desert Storm. Het meest apart was nog wel een groep die het Oost-Duitse leger uitbeeld, maar ook de Vietcong is leuk om te zien. Er waren zelfs Nederlandse deelnemers. Er was een delegatie van "Mars" en van “Der Windhund” aanwezig.Ook op het gebied van de handelaren was genoeg te beleven, alleen het aantal is al genoeg om daar je dag aan kwijt te zijn. Bijna alles van een knoop tot aan een tank kun je te koop vinden. Er zijn vooral veel Tweede Wereldoorlog spullen te koop, maar ook vroegere en modernere spullen kun je hier ruimschoots vinden. Het aantal handelaren maakt het ook mogelijk om echt te zoeken naar dat ene item, maar ook het vergelijken van prijzen is mogelijk. Dit is geen overbodige luxe omdat er vele verschillende prijzen gehanteerd worden.

Al met al heb ik me prima vermaakt en kan ik niet wachten tot volgend jaar wanneer ik zeker weer de volle 5 dagen aanwezig zal zijn. De sfeer die er hangt is heel erg gemoedelijk en iedereen zit er met hetzelfde doel, een goed en gezellig weekje hebben. Ik kan het iedereen aanraden om er eens naar toe te gaan, ik denk dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Sjoerd van de Wal
Alle foto's: © STIWOT & Sjoerd van de Wal

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 25-07-2004 22:53:53