Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

STIWOT'ters op stap - Eerde

Zondag 14 september 2003, de jaarlijkse herdenkingen van Operatie Market Garden beginnen weer, Tessa de Jong en Marcel Jans reisde af naar Eerde voor de herdenking bij molen. Voor de STIWOT-site schreef Tessa het volgende verslag:

Monument voor de 501st PIR, 101st AB Division
Het monument voor de 501st Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division.

Op zondag 14 september ben ik naar een gebeurtenis gegaan welk elk jaar georganiseerd wordt. Het vind plaats bij de molen in Eerde. Elk jaar komen daar een aantal veteranen naar de ceremonie voor het monument, wat daar geplaatst is voor de parachutisten ('troopers') van het 501e Parachtisten Infanterie Regiment van de Amerikaanse 101st Airborne Divisie.

Ik was uitgenodigd dit bij te wonen door Erwin Jansen. Hij is lid van het Nederlandse Airborne Committee in Eerde en hij brengt veel van zijn tijd door bij de molen. Hij wil de molen restaureren naar de staat waarin het was voordat deze door de Duitsers half werd verwoest.

Ik kon ook een kennis, Marcel Jans, meenemen; hij is ook een Tweede Wereldoorlog kenner. Marcel en ik kwamen om ongeveer half twee bij de molen aan en aangezien Erwin er nog niet was gingen we maar even zitten op de bankjes naast het monument. We wachtten een tijdje op Erwin toen er een kerel kwam om de molen te openen. Wij vroegen of hij Erwin was en hij zei nee, maar vertelde ons dat Erwin er zo aan zou komen.

Kogelgaten in het raam Toen Erwin even later inderdaad kwam stelden we ons aan hem voor en nam hij ons mee naar bovenin de molen waar een 101st Airborne parachutist was gesneuveld. De naam van deze 'trooper', die voor het raam van deze molen in Eerde stond toen een kogel van een Duitse sluipschutter in de duinen hem doodde, was Jacob (Jake) Wingard. Zijn onderdeel was Headquarters Compagny (HQ Co.) 3e peloton, 501e Regiment.

Erwin toonde ons ook een oud raam met de kogelgaten van schoten van de Duitsers die Jake doodden er nog in. Ik nam een aantal fotoís en we gingen weer naar beneden zodat Erwin ons de omgeving kon laten zien. Hij liet ons de befaamde en beruchte zandduinen zien (wat ervan over is) en we liepen ongeveer 5 km rond het dorp om de molen en de kerk van de achterkant te zien. De kerk konden we inderdaad zien maar de molen werd verborgen door de bomen die ervoor staan.

Daarna liepen we terug naar de molen om de veteranen op te wachten. Na ongeveer 10 minuten kwam er een hele grote bus en een aantal jeeps met mensen van de Airborne Associatie Eindhoven en twee veteranen van de 101st Airborne Divisie die voor de molen stopten. Een man stapte op mij af en vroeg in het Engels: ďBen jij de dochter van een Amerikaan?Ē. Marcel en ik lachten en ik zei dat ik Nederlandse was. Hij liep onmiddellijk weg en vond mij ineens niet interessant meer.

Een ander Nederlands jongetje van ongeveer 12 jaar oud hoorde ik aan zijn moeder vragen: "Is zij niet het meisje wat op Eagle Talk in Trigger Time staat? Volgens mij heet ze Tessa". Ik moest lachen en zei dat hij het goed had gezien.

De molen van EerdeIk wilde graag nog even met de veteranen praten, maar ze hadden het te druk met andere mensen en liepen veel heen en weer. De veteranen gingen na ongeveer 45 minuten weer weg.

We hebben toen nog maar even met de mensen daar uit de buurt gesproken. Een van hen was een goede vriend van Jurgen Swinkels. Jurgen heb ik vorig jaar ontmoet toen Mark Bando naar Nederland kwam.

Deze man heeft thuis een aantal complete Amerikaanse uniforms en wil ze volgend jaar op de 60e verjaardag van Market Garden showen. Ik heb een half uur met hem gepraat. Hierna nam Erwin Marcel en mijzelf mee in de auto om ons een paar andere plaatsen te laten zien waar dingen gebeurd waren in WO2. Ik heb veel fotoís van monumenten genomen. We gingen onder meer naar St Oedenrode, Best, Veghel en Eerde zelf. Zo hebben we ook het monument gezien voor Joe Mann. Deze trooper verdiende de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding (Congressional Medal of Honor) door zich op een handgranaat te werpen, waardoor hij het leven van zijn kameraden redden. Hij is hierbij zelf gesneuveld.

Zo langzamerhand kwam de dag met Erwin ten einde en we gingen terug naar Eerde en zeiden Erwin gedag. We hadden inmiddels flinke trek en hebben nog even wat gegeten in Veghel. Het was een mooie dag geweest met hele leuke mensen.

Tessa de Jong
Alle foto's: © STIWOT & Tessa de Jong

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 14-09-2003 23:20:43