Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Airbornewandeltocht 2003

Zaterdag 6 september 2003, na een treinreis van een kleine 2 uur kwam ik in Arnhem aan. De treinen tot aan Arnhem zaten niet echt voller dan een andere zaterdag, dat was wel even anders met de trein van Arnhem naar Oosterbeek. Aangezien ik nog nooit eerder deze wandeltocht had meegemaakt, wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten. Achteraf bleek dat er 30.000 mensen waren, voor mij leek het wel of ze allemaal tegelijkertijd de trein van Arnhem naar Oosterbeek namen.

Eenmaal in Oosterbeek aangekomen was het niet mijn bedoeling om mee te gaan lopen, ik was gekomen om een aantal foto’s te maken voor dit verslagje. Ik had eigenlijk bij de start afgesproken met Marcel Jans, ik had alleen niet verwacht dat het zo ontzettend druk was. Het werd dus onbegonnen werk om Marcel te vinden. Ik was gelukkig nog wel op tijd voor de officiële start van de Airbornewandeltocht. Officieel was de start om 11.00 uur, maar veel mensen waren al weg, omdat zij zich bijvoorbeeld hadden ingeschreven voor de 40 kilometer. Het meest indrukwekkende van de start was de 1 minuut stilte die gehouden werd ter nagedachtenis aan de gevallenen van de Slag om Arnhem, alle militairen sprongen in de houding en de mensenmassa was stil, erg stil.

Militairen in de houding

Na de start ben ik naar de plek gelopen waar ik de rest van de dag zou zitten, wachtend op de STIWOT forumleden die langs zouden komen. Deze plek is een van de mooiste in Oosterbeek (al zeg ik het zelf), vooral ook omdat er zoveel is gebeurd. De Oude Kerk in Oosterbeek staat er al meer dan 1000 jaar en is grotendeels aan stukken geschoten tijdens de Slag om Arnhem. Deze kerk was één van de laatste steunpunten op de noordelijke oever van de Neder Rijn. Vanuit hier werd nog zoveel mogelijk weerstand geboden om zoveel mogelijk manschappen de mogelijkheid te bieden om zich terug te trekken over de rivier. Ik was er een week geleden ook al, samen met Hans Molier, het blijft echter indrukwekkend.

De Oude Kerk

Na een uurtje kwam al de eerste forumbezoeker langs, Rick Visser. Zover ik weet is Rick de enige van het forum die de 15km heeft gelopen, het was echter niet aan hem te merken. De 25 km had hij ook wel gehaald. Eenmaal bij de Oude Kerk had hij er 13 gelopen, hij was er dus al bijna. Samen met Rick heb ik vervolgens gewacht op de anderen, en jawel, na weer een uurtje kwamen Marcel Jans en Tessa de Jong langs. Zij hadden zich ingeschreven voor de 10km en hadden er dus al 8 opzitten. Marcel was nog redelijk fit, Tessa plofte echter naast mij op het bankje neer met de woorden: "jullie mogen me naar de finish dragen".

Militairen

Na een poosje bijgepraat te hebben, zijn we vervolgens met zijn vieren naar de finish gelopen. Het begon al wat te spatten, maar het viel allemaal nog wel mee. Na het ophalen van hun medailles hebben we nog even gepraat en zijn we vervolgens op weg naar huis gegaan. Ik ben vervolgens samen met Rick nog even langs de begraafplaats in Oosterbeek gelopen. Daarna hebben we rond een uur of 4 de trein terug gepakt richting Den Bosch, waar ook wij afscheid van elkaar namen om allebei onze eigen kant op te gaan.

Het was in ieder geval een gezellig dagje in Oosterbeek, zelfs de regen die we in de late middag nog te verwerken kregen, kon de pret niet drukken. Als laatste wil ik nog alle forumleden die hebben meegelopen feliciteren met hun prestaties. Ik heb helaas niet iedereen gesproken, maar daarvoor zal vast en zeker weer een nieuwe gelegenheid komen.

Onze forum-wandelaars waren:
Rick Visser (15km)
Marcel Jans (10km)
Tessa de Jong (10km)
Marjolein van der Hoop (10km)

Regen

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen C. Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 06-09-2003 23:23:40