TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

STIWOT'ters op stap - Oosterbeek

Na het geslaagde bezoek aan Margraten en Ysselstein besloten Hans Molier en Jeroen Koppes om er snel een vervolg aan te geven en besloten daarom om een krap weekje later naar Oosterbeek en Arnhem te reizen. Vrijdag 29 augustus 2003 vertrokken zij daarom richting het noorden:

We vetrokken wederom vroeg in de ochtend voor een lange reis langs de verschillende locaties in de omgeving van Oosterbeek. Dit keer hadden we het zonnige zomerweer van een week eerder ingeruild voor flinke regenbuien. Zulke buien hadden we de gehele zomer niet gezien en het leek wel of er wat in te halen viel. Eenmaal aangekomen in Oosterbeek begonnen we met een bezoek aan het Airbornemuseum Hartenstein in Oosterbeek. Beiden waren we er al vaker geweest (zelfs dit jaar nog) maar het blijft elke keer de moeite waard, vooral ook omdat we nu daadwerkelijk een aantal locaties gingen bezoeken die op de diverse foto’s te zien zijn.

Flinke regenbuien

Na het museum begonnen we met een bezoek aan de Britse begraafplaats in Oosterbeek, op deze begraafplaats liggen de meeste van de militairen die tijdens de Slag om Arnhem zijn omgekomen. Hier liggen ook 3 Victoria Cross ontvangers begraven, en hun heldhaftige acties hadden we al eerder gezien op de schilderijen in het Airbornemuseum.

Het Witte Huis

Het liep vervolgens al tegen de middag en we besloten een hapje te gaan eten in de Westerbouwing, waar je een geweldig uitzicht hebt op de omgeving en de Neder Rijn. Helaas was de Westerbouwing gesloten en zijn we maar weer teruggereden naar het centrum van Oosterbeek waar we in hotel Schoonoord wat hebben gegeten.

Na de middagpauze zijn we binnendoor naar Dropzone “Y” (aan de N224) gereden, maar voordat we daar arriveerden, stopten we nog even bij Hotel Dreyeroord, het beroemde Witte Huis. In september 1944 werd hier hard gevochten, nu stond het er vredig bij.

Daarna reden we dus door naar Dropzone “Y”, de Ginkelse Heide. Hier landde op 18 september 1944 generaal Hackett’s 4th Parachute Brigade. Het is wel duidelijk waarom dit gebied uitgekozen is als dropzone. In het bosrijke gebied rond Oosterbeek is dit wel een erg grote lege vlakte. Je kon de parachutisten nog bijna zien vallen...

De Ginkelse Heide

Na de Ginkelse Heide begon eigenlijk onze terugreis weer, alleen dan wel via een ommetje. We zijn weer teruggereden naar Oosterbeek, via de Benedendorpsweg kwamen we langs de Oude Kerk en het huis van Kate en Jan ter Horst, dat tijdens de Slag om Arnhem als veldhospitaal werd gebruikt. Deze omgeving is zeker een bezoekje waard, omdat je hier een geweldig uitzicht hebt de Neder Rijn en de spoorbrug.

Huize Ter Horst

Vervolgens zijn we doorgereden naar het St. Elisabeth’s Gasthuis, wat er nog steeds zeer indrukwekkend bij staat. Daarna zijn we via de John Frost Brug weer naar huis gereden. Aangezien het rond een uur of 5 was, kwamen we bij Nijmegen al in de file te staan. We waren blijkbaar niet de enigen die naar huis gingen.

Wederom een zeer geslaagd uitstapje, maar het zit er niet in dat we binnenkort weer samen ergens heen gaan, omdat onze vakanties afgelopen zijn. Dit was in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar, er gaat niets boven een dagje de geschiedenis in duiken, vooral als er nog zoveel te zien is!

File!

Hans Molier & Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT, Jeroen C. Koppes & Hans Molier

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 29-08-2003 23:30:23