Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotoreportage Archeon

Goedemorgen meneer, u komt voor D-day? U kunt zich bij deze 'caesar' voegen en wordt u, na een rondleiding door de middeleeuwen, zo spoedig mogelijk naar het terrein geleid.

Nou nee bedankt, ik vind het zelf wel...
En daar ging ik, op zoek naar het terrein. Op zich helemaal niet moeilijk te vinden want erg zuinig waren de re-enactmenters niet met hun munitie. Na 8 'Caesars' te hebben ontvlucht, die je in het voorbij lopen bijna hun hunebed in slepen, kwam ik aan.

Gelukkig had onze Sjoerd een nogal opvallend wit tenue aan, dus de ploeg vinden was voor mij ook geen probleem. Op mij stonden Tessa, Marcel, Alco (forum) en Sjoerd (stiwot) keurig te wachten... Let the game begin!
Ik pakte m'n wapen uit m'n tas, trok wellustig mijn jasje uit, controleerde of het geladen was en zodra het startsein gegeven werd begon ik te schieten, met mijn camera wel te verstaan. Ik had een zeer vermoeiende dag, ik heb nog nooit zoveel gehold op nog geen 100 meter, maar de foto's zijn er, en daar ging het ons tenslotte om.

Nadat Sjoerd weer was neergeschoten, begon de jonge schrijver van Stiwot over het 'vak' reenactent, tenminste... Ik zie het ondertussen als een vak. Sjoerd was nog maar net begonnen of opeens hadden we zin in koffie en moesten we toiletteren. Na een kleffe maaltijd naar binnen te hebben gewerkt begaven Tessa, Marcel en ik ons naar het slagveld. Alco had zichzelf inmiddels ingegraven bij de Fallschimjagers, en was niet meer los te krijgen.Wij waren meer ge√Įnteresseerd in het prachtige weer en plofte met z'n drie√ęn op het grasveld. Er was tenslotte een wapenstilstand van 2 uur, en om nou de caesars te gaan vermaken zagen we niet echt zitten. Na vier keer bijna overreden te zijn door dezelfde tank besloot ik om m'n camera weer te laden en naar een groep militairen te lopen die exercitie aan het oefenen waren. De engels sprekende officier deed het zeer leuk en gaf mij alle gelegenheid om wat mooie foto's te schieten.Eind van de middag werd de laatste veldslag gehouden tegen de Nederlandse manschappen van de Prinses Irene Brigade. Gelukkig konden we ons met een warm gevoel in ons hart naar het hoofdgerecht begeven, Sjoerd was niet gesneuveld.

Een gratis hoofdgerecht van het Archeon (mocht ook wel voor de entree). Een lekker stukje sparrib of kip, naar keuze. Dat voelt goed na een lange maar vooral zware dag.Een dag die ik, en vele met mij denk ik niet snel zullen vergeten. Niet alleen omdat we veel geleerd hebben, omdat het mooi weer was, of omdat de sfeer tussen de mensen onderling zo geweldig was. Maar ook omdat veel mensen hebben kunnen zien wat reenactmenters nou daad werkelijk doen...

'Je bent dood sukkel!!!'
'Echt niet...!'
'Echt wel...!!'
Ivo van der Akker
Alle foto's: © STIWOT, Ivo van der Akker

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 29-07-2003 14:47:08