Wereldpremière: Zondag 16 februari 2003 om 21.00 uur Discovery Channel
foto: Copyright Discovery Channel
Zondag 12 januari 2003. In het Filmmuseum in Amsterdam, zijn een selecte groep journalisten en een vertegenwoordiger van STIWOT, op uitnodiging van Discovery Channel, aanwezig voor de voorpremière van een nieuwe Discovery documentaire;
Expedition Bismarck.
De groep wordt toegesproken door René Mioch.
Na de spectaculaire expeditie, enige jaren geleden, waarin Ballard voor de National Geographical Society, de Bismarck opspoorde, vraag je jezelf af; Wat kan James Cameron nog aan dat verhaal toevoegen. Bij het begin van de twee uur durende documentaire wordt dat verhaal al snel duidelijk. Overlevenden en historici, betwisten al geruime tijd de lezing van de Royal Navy, dat de Bismarck uiteindelijk tot zinken zou zijn gebracht door torpedo's van de HMS Dorsetshire. Volgens hen werd de trots van de Kriegsmarine door de eigen bemanning tot zinken gebracht. Dit nu is een vraagstuk, waar Cameron nieuw licht op tracht te werpen.
Cameron had al de nodige ervaring in onderwaterfilmen opgedaan. Voor zijn miljoenenproject en met 11 oscars bekroonde speelfilm "Titanic" maakte hij al een onderwater documentaire. Speciaal hiervoor werden kleine camerarobots ontwikkeld (ROV's- Remotely Operated Vehicles) die het schip konden binnengaan. Voor zijn 3D IMAX film "Ghosts of the Abyss" werden speciale camera's en belichtingstechnieken ontwikkeld. Dit alles zou nu tezamen komen in een expeditie naar het wrak van de Bismarck, waar men met de hulp van twee overlevenden, Walter Weintz en Karl Huhn, en twee deskundigen, Holger Herwig en David Beruscon (auteurs van "The destruction of the Bismarck"), een aantal specifieke vraagstukken worden onderzocht.
In de documentaire volgt de crew, aan boord van het onderzoekschip de Akademik Mstislav Keldish, de route van de Bismarck vanuit Hamburg.
|
foto: Copyright Discovery Channel
|
Afgewisseld met interviews, historische beelden en feiten en beelden aan boord van het onderzoekschip. Aangekomen op de laatste rustplaats van de Bismarck, dalen de twee MIR-onderzeeboten af naar 4,8 km diepte, naar het wrak. Daar aangekomen gaan de ROV's aan het werk. Zo ontdekken de ROV's dat de torpedo van één van Ark Royal's Swordfishes, een andere schade aan het schip hadden veroorzaakt dan tot nu toe was aangenomen. Welke schade? Kijkt u zelf maar. Daarnaast wordt door een ROV aangetoond dat Bismarck's boordvliegtuig niet is gelanceerd, maar zich nog steeds in de hangar bevindt.
Tot slot de schokkende ontdekking dat Dorsteshire's torpedo's slechts de buitenste rompsectie hadden doorboord en dat de binnenste pantserromp nog steeds intact lijkt te zijn.
Deze twee uur durende documentaire is, mede door het prachtige camerawerk en de aanwezigheid van overlevenden en deskundigen, mooi en indrukwekkend. Zeker op het grote bioscoopscherm tijdens de voorpremière.
De documentaire is voor iedere Wo2 geïnteresseerde zeker de moeite waard. Bijgevoegde foto's geven u alvast een indruk en op onze meeting op 16 februari in Zwijndrecht laten we u nog meer zien.