TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage herdenking Slag om Kwatrecht 85 jaar

De Slag om Kwatrecht vond plaats tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940. Het 5de Linie Regiment van het Belgische leger kwam vanuit Humbeek in Kwatrecht aan op 19 mei 1940. Een deel nam stelling in een tiental bunkers van het Bruggenhoofd Gent, anderen groeven stellingen om terrein te kunnen verdedigen. Vanuit deze stellingen namen ze de Duitsers onder vuur met de bedoeling de Gentse rand te verdedigen. Tussen 20 en 23 mei 1940 werd een hevige strijd gestreden met het Duitse leger in Kwatrecht (Wetteren) en Gijzenzele ( Oosterzele).

Tegen de avond van 22 mei 1940 was alle Belgische weerstand aan het Bruggenhoofd Gent gebroken en kwam in de nacht van 22-23 mei het bevel terug te vallen op een nieuwe linie en de stellingen te verlaten.

“ Slechts 3 dagen hebben de kanonnen gebulderd …”
In Kwatrecht sneuvelden 35 Belgische militairen, in Gijzenzele 24 en één burger. Aan Duitse kant vielen 279 doden en bijna 600 gewonden.

Herdenking
Op zaterdag 24 mei 2025 werd de Slag om Kwatrecht herdacht bij het monument voor het 5de Linie Regiment. Dit stond vroeger aan de Heilig-Hart kerk van Kwatrecht. Na de ontwijding en de verkoop van het gebouw stelde de school Mariagaard een terrein ter beschikking voor een nieuw monument. Het werd geplaatst naast de commandobunker die ook op het domein van de school staat.

In 1943 werden de gebouwen van Mariagaard door de Duitse bezetters in beslag genomen en door de SS ingericht als "Reichsshule Flandern" voor de Hitlerjugend. Deze eliteschool met internaat was de enige in zijn soort in België. De gebouwen werden grondig aangepast voor de ongeveer honderd leerlingen van tien tot twaalf jaar oud die er verbleven.

De herdenking begon met een ontbijt in de school Mariagaard, aangeboden door het lokaal bestuur. Na het aantreden van de vaandels werden enkele toespraken gehouden. Deken Stassijns las een vredesgedicht voor. De namen van de slachtoffers werden voorgelezen, ondertussen legden kinderen een roos aan het monument en zong het koor. Daarna volgde een bloemenhulde door verschillende instanties. Het geheel werd muzikaal omlijst. De plechtigheid eindigde met de nationale hymnen en het afmarcheren van de vaandels.




Lees dit artikel bij Christine Vinck

Gebruikte bron(nen)

  • Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 26-05-2025 22:59:40