TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Verwacht: Wereld in Oorlog #28

Binnenkort verschijnt het nieuwe nummer van Wereld in Oorlog, hčt Nederlandstalige tijdschrift over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In aflevering nr. 28 vindt u weer een aantal boeiende artikelen.Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen, Tomas Ross die schrijft over 'De Wraak van Mussolini' en de column van Evertjan van Roekel over een 'Foute Keuze'. Een opsomming van alle artikelen na de "lees meer":

• T voor Tinsley. In de Eerste Wereldoorlog was Rotterdam het belangrijkste spionagecentrum ter wereld. In vorige aflevering lichtte auteur Edwin Ruis een tipje van de sluier op over de Duitse geheime dienst N, deze keer is de Britse geheime dienst MI6 aan de beurt en zijn belangrijkste vertegenwoordiger in Nederland: Richard Tinsley alias "T".

• Een helm met een verhaal. Vincent van der Veen verzamelt legerhelmen. Dit is het verhaal achter een van die exemplaren: een helm van de '53rd Welsh Division', die tijdens WO II vocht in Normandië, de Ardennen en Den Bosch bevrijdde, alvorens op oorlogspad richting Hamburg te gaan.

• Codewoord 'kaneelolie', gaat niet over koken, maar over het iets minder luchtige Nederlandse gifgasprogramma. Norbert-Jan Nuij schrijft over de geheime mosterdgasfabriek van het KNIL in Nederlands-Indië, die van 1937 tot 1942 actief was. De voorraad hoog giftig mosterdgas bleef liggen borrelen in de opslagtanks tot de Nederlandse regering in 1975 op het idee kwam de Indonesiërs te informeren.

• Goud op drift. In 1939 ziet de Belgische Nationale Bank de Duitse bui hangen en besluit haar goudvoorraad veilig te stellen. Een derde deel gaat naar Zuid-Frankrijk, maar komt daar in handen van het Vichy-regime. Dat doet het Belgische goud cadeau aan de Nazi's. Walter Pluym doet verslag van de onwaarschijnlijke woestijnreis die de 198.000 kilo goud vervolgens ondergaat voordat het in handen van Hitlers Reichsbank komt.

• Abraham Tuschinski en de ondergang van het Joodse leven in Rotterdam. Bas Kortholt schreef een artikel over de Joods-Rotterdamse bioscoopmagnaat die in september 1942 werd vergast in Auschwitz-Birkenau. Van de naar schatting 8.000 Rotterdamse Joden overleefden slechts 1.400 de Holocaust. Een reconstructie.

Discussiëren en links delen met mede lezers en auteurs kunt u op onze groepspagina op LinkedIn. Zie ook www.wereldinoorlog.nl.

De boeken die op de achterpagina van Wereld in Oorlog staan, zijn rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen. Ga naar www.boekenroute.nl en kijk bij Just Publishers. U ontvangt het gevraagde boek dan binnen een paar dagen keurig verpakt in huis.

Maak uw verzameling Wereld in Oorlog compleet... Alle eerder verschenen nummers van WIO zijn na te bestellen via info@justpublishers.nl. Wacht echter niet te lang. Van sommige afleveringen resten echter nog slechts enkele exemplaren. Ze worden niet herdrukt. Oude nummers van WIO kosten €10,- per stuk (incl. verpakking en porto).

Abonneren? Zie www.bladenbox.nl of bel 0900-226 52 63.
U schriftelijk aanmelden kan natuurlijk ook: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest.
De I-Pad versie van Wereld in Oorlog is via www.magzine.nu verkrijgbaar.

Gebruikte bron(nen)