TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag bezoek Dhr. Green aan monument Short Stirling W7530

Onderstaand een fotoverslag van het bezoek van Dhr. Green aan het monument Short Stirling W7530. Op 27 oktober 2011 nam Dhr. Green contact met mij op. Hij was via WW2Museums.com het monument voor Short Stirling W7530 op het spoor gekomen. De vader van Dhr. Green was de navigator van dit toestel.

Short Stirling W7530 was op 20 Juni 1942 opgestegen van Marham. Het vliegtuig werd neergeschoten door een nachtjager en stortte neer ten NW van Wognum (Noord Holland), 5 km NNW van Hoorn. S/L H.J.V. Ashworth DFC, Sgt W.R. Watt, Sgt W.E. Whitehead kwamen hierbij om. Ze zijn begraven op de algemene begraafplaats in Bergen.


Kranslegging bij het monument met op de achtergrond het weiland waar het vliegtuig crashte.

De vader van Dhr. Green wist via zijn parachute het vliegtuig veilig te verlaten en zich daarna voor de Duitse bezetter verborgen te houden. Enkele dagen later werd hij echter alsnog opgepakt door de Duitse bezetter en naar Stalag Luft III overgebracht. Hij overleefde de oorlog en keerde terug naar Engeland waar hij helaas jong overleed.

Dhr. Green vroeg mij of STIWOT hem kon helpen bij een eventueel bezoek aan Nederland. Vervolgens heb ik namens STIWOT het contact mogen verzorgen tussen Dhr. Green en lokale partijen. Met dank aan met name Mevr. Schouwe van de historische stichting De Cromme Leeck bracht Dhr. Green vandaag een bezoek aan Nederland en het monument dat pas in 2010 opgericht is. Rechtstreeks vanaf het vliegtuig (Dhr. Green is piloot bij Easyjet) dat een halfuur vertraging had, via de trein en de auto starten we onze dag op het Gemeentehuis van Medemblik waar we een overweldigend ontvangst kregen:


Van rechts naar links: Dhr. Calder (adviseur van de Britse consul), Dhr. Newbury (vriend van Dhr. Green), de 2 zonen van Dhr. Green, Dhr. Green en Dhr. Gutter (loco-burgemeester, wethouder en oorspronkelijke onthuller van het monument).


Dhr. Green en Dhr. Gutter. Daarnaast de toespraak door Dhr. Gutter.


Verhaal over Short Stirling W7530 door Dhr. Komen en de toespraak door Mevr. Broekhuizen (Voorzitter historische stichting De Cromme Leeck).


Overhandiging jaarboek historische stichting De Cromme Leeck met daarin een verhaal over het monument. Daarnaast de overhandiging van een gesp van de parachute van de vader van Dhr. Green door Dhr. Waal. De vader van Dhr. Green kwam neer op het land van de familie Waal.


Kranslegging bij het monument met op de achtergrond het weiland waar het vliegtuig crashte. Vanaf de derde persoon van rechts naar links: Dhr. Ursem (ontwerper van het monument), de zoons van Dhr. Green, Mevr. De Boer (ooggetuige van de crash en voorvechtster van het monument), Dhr. Green.


Een zoon van Dhr. Green plaatst bloemen bij het graf van ťťn van de overleden bemanningsleden. Mevr. De Boer bij het graf van ťťn van de overleden bemanningsleden.

Mijn hartelijke dank aan Mevr. Schouwe en alle anderen die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Het was een hele bijzondere dag. Blij dat ik deze dag namens STIWOT mede mogelijk mocht maken!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 23-06-2012 19:43:03