TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Groepsschuilplaats 599 - De A2 'bunker'

Veel mensen zullen de 'bunker' wel al gezien hebben. Rijdend over de A2, van Den Bosch naar Utrecht, tussen afslag 13 (Culemborg) en 12 (Everdingen), aan de linkerkant van de snelweg, staat een doorgezaagde 'bunker'. Bunker tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is het een groepsschuilplaats. Meestal denk je er verder niet meer bij na, uw reporter nam echter de eerst volgende afslag (Everdingen) en bracht een bezoekje.

De Nederlandse groepsschuilplaatsen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waren bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als de loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. Het principe was gebaseerd op de strijdwijze in de Eerste Wereldoorlog. De groepsschuilplaatsen werden gebouwd in 1940. Een aantal waren nog niet voltooid bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn later ook niet meer afgebouwd. Deze personele bunkers werden door de Duitsers 'Pyramiden' genoemd, vanwege de vorm van de bunker.



Veel van deze groepsschuilplaatsen zijn nog in het landschap te vinden. Je kunt er bij de meeste echter niet meer in. Beeldend kunstenaar Erick de Lyon en landschapsarchitect Ronald Rietveld vonden dat dat maar eens anders moest. Deze schuildplaats, met nummer 599, is een onderdeel van de diefdijklinie. De inititiefnemers wilde het doel hiervan inzichterlijker maken.




Er werd gekozen om een pad door de schuilplaats heen te zagen, en dit te laten vervolgen in het landschap. Het zou uitmonden in een steiger waarbij de hoogte van de palen het niveau van de inundatie aangeven.



Het is een schitterend project, zeker een bezoekje waard. Mocht je in de file staan bij afslag Everdingen, rij er dan even langs, geniet van het uitzicht en de historie. Het enige minpuntje is dat er helaas geen bordje bij staat met uitleg. Nu blijft het een kunstobject, maar wel een zeer geslaagde.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 15-07-2012 21:18:58