TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaustdocumentaires Willy Lindwer uitgebracht op DVD

Op 19 juli heeft Source 1 Media haar handtekening gezet onder een uniek contract met filmmaker Willy Lindwer voor het uitbrengen van zijn 27 documentaires en verschillende boeken over Israël en de Holocaust. De eerste DVD Box met alle 10 documentaires over Israël zal dit najaar verschijnen. De tweede DVD Box met 17 documentaires over de Holocaust zal in het voorjaar van 2013 worden uitgebracht. De documentaires zijn vanaf dit najaar ook beschikbaar voor alle vormen van VOD.

Documentaire filmer Willy Lindwer is nationaal en internationaal bekend geworden door zijn documentaires over Israël en de Holocaust. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre opgebouwd dat klassiek en tijdloos is. Het is een ‘monument in film’ van een bijzonder tijdperk. Zijn documentaires zijn nooit vrijblijvend. Zij dwingen de kijker de feiten en de verhalen serieus te nemen.

Als een rode draad loopt door zijn oeuvre de niet aflatende ijver om te willen vertellen over Israël en van de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele documentaires heeft hij daaraan gewijd en zijn halsstarrigheid om door middel van ‘oral history’ getuigenissen te willen vastleggen wordt alom geprezen. Zo werd hij in de VS in 1988 bekroond met de Internationale Emmy Award voor zijn inmiddels klassieke film De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank. In 1993 ontving hij een Gouden Kalf, de grote prijs van het Nederlands Film Festival, voor de film Kind in Twee Werelden, een film over Joodse oorlogspleegkinderen. De biografie van de vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin, Yitzhak Rabin: Warrior-Peacemaker, won de Finalist Award van de New York Festivals en de documentaire Jeruzalem: Tussen Hemel en Aarde won in de VS de Columbus International Film Festival Award.

Het geeft aan dat deze gelouterde documentairemaker wereldwijd aandacht krijgt voor zijn films. Ook publiceerde Willy Lindwer boeken gebaseerd op zijn films: ‘De Laatste Zeven Maanden, vrouwen in het spoor van Anne Frank’, ‘Kamp van Hoop en Wanhoop, getuigen van Westerbork’ en ‘Het Fatale Dilemma’, over de Joodse Raad van Amsterdam.

In 2010 werd Willy Lindwer door de koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn gehele filmwerk en zijn 40-jarige jubileum als filmmaker. Het juryrapport vermeldde onder meer: “U wilt dat het publiek de werkelijkheid onder ogen ziet om van daaruit te werken aan een betere wereld waarin mensenrechten worden gerespecteerd”.

Willy Lindwer werd in 1946 in Amsterdam geboren. Zijn Pools-Oekraïense Joodse ouders waren in 1930 naar Nederland gevlucht voor het aldaar heersende antisemitisme. Zijn familie overleefde slechts ten dele de oorlog. De gehele familie van zijn vader werd in Oost-Europa vermoord. Lindwer groeide na de oorlog op in de binnenstad van Amsterdam tussen de resten van de vooroorlogse Joodse buurt. Hij studeerde aan de Filmacademie en was tussen 1971 en 1985 werkzaam als regisseur bij de Publieke Omroep. Daarna vestigde hij zich als vrije producent en filmer. Hij woont thans met zijn familie in Jeruzalem.

Gebruikte bron(nen)