TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Themadag: Vrijheid is niet vanzelfsprekend

In deze tijd lijkt vrijheid zo vanzelfsprekend, maar vrijheid is helemaal niet vanzelfsprekend. Onze ouders en grootouders hebben voor deze vrijheid, waar wij nu in mogen leven, moeten afzien en vechten. Tussen 1940 en 1945 was er geen vrijheid en werd je naar concentratiekampen gestuurd omdat je ‘anders’ was. Vele mensen hebben het leven moeten laten omdat iemand anders hun vrijheid had afgenomen. Daarom blijft St.VEDJ er steeds weer iedereen aan herinneren aan de tijd dat vrijheid niet vanzelfsprekend was en dat we blij moeten zijn dat we tegenwoordig in ons land in vrijheid kunnen leven.

St.VEDJ organiseert vanaf 2010 vele excursies naar voormalige vernietiging/concentratiekampen, elke jaar gaat er weer een bus vol met jong en oud op weg naar Auschwitz - Birkenau, Vught, Bergen-Belsen of naar Normandie, ook bezoekt St.VEDJ museums zoals het oorlogsmuseum in Overloon. Eind dit jaar zal de stichting weer met een bus naar Bergen-Belsen afreizen, hier zijn nog enkele plaatsjes beschikbaar. In 2013 wordt er wederom af gereisd naar Auschwitz en Normandie. Er is zelf al begonnen aan de voorbereidingen voor de excursies in 2014 naar Theresienstadt en Dachau.

‘VEDJ gaat terug naar de Oorlogsjaren 1940-1945’.
Omdat St.VEDJ zich realiseert dat niet iedereen mee kan met een excursie, door welke reden dan ook, is er bedacht om de geschiedenis van 1940-1945 te laten beleven op zaterdag 22 september 2012 in het Essepark te Nieuwerkerk a/d IJssel. Hierbij wordt de stichting ondersteund door verschillende Re-ennactors verenigingen die aangesloten zijn bij het LPLG en wordt gecoördineerd door Esther Alblas van ‘Voorwaarts MARS!’ Nederlandse Vereniging voor Militaire Levende Geschiedenis. Er zullen ook een aantal geallieerden voertuigen tentoon gesteld worden.

In de grote tent vindt men vanuit de kernen van de gemeente Zuidplas de historische verenigingen die informatie zullen geven hoe de gemeente Zuidplas er in deze oorlogsjaren uitzag. Want hoe zat het nu met die verdwaalde bom op de ’s Gravenweg in Nieuwerkerk, en het verhaal achter het joodse monument in Moordrecht, en wat gebeurde er in Zevenhuizen?
In de kleine tent zal er door Omroep Zuidplas Jaap Reijm, deelnemer van meerdere excursies, een tentoonstelling te zien zijn. In de keukentent zal u voorzien kunnen worden van eten en drinken, en in de rode kruis tent zitten St.VEDJ’s EHBO-ers.

Als afsluiter worden er gedichten en overdenkingen voorgedragen door o.a deelnemers van de excursies, daarna zullen we met elkaar de bevrijding vieren d.m.v een kleine vuurwerkshow gepresenteerd door Dream Fireworks Entertainment BV.

Gebruikte bron(nen)