TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Achterhoeks Museum 1940-1945 ontvangt kruitkist vol verrassingen

Van de 86 jarige heer Pothoven uit Epse kreeg het Achterhoeks Museum 1940-1945 een Engelse kruitkist vol met allerlei “oorlogssouvenirs”. Hij woonde destijds in Deventer en ging als jongeman van rond de 18 jaar veel op pad en beschikte over een gezonde dosis nieuwsgierigheid.



We zullen nu de meeste objecten kort toelichten. Plexiglas of Mika zoals de bevolking het noemde was razend populair in de oorlog en iedere Nederlander wilde als er een vliegtuig gecrasht was wel graag een stuk van hebben. De heer Pothoven toen ca. 17 jaar bezocht in de oorlog een crashplaats van een Amerikaans vliegtuig in Wesepe bij Deventer en heeft daar allerlei onderdelen en een stuk plexiglas meegenomen.



Hij maakte een paar ringen , een propeller en een vliegtuigje van het “Mika”. De ringen waren erg populair en werden vaak voorzien van de Nederlandse driekleur rood-wit-blauw als teken van “stil” verzet.

Nieuwsgierig geworden naar de verdere inhoud? Kijk dan op de website van het Achterhoeks Museum 1940-1945 .

Gebruikte bron(nen)