TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Lezing over Tante Roosje in Westerbork

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser (1947) in een vitrine vol bagage een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Het is het begin van een zoektocht die uiteindelijk resulteert in een fascinerend boek over zijn Tante Roosje. Het waargebeurde en onthutsende verhaal van haar leven was tot dan toe een familiegeheim. Paul Glaser komt op zondag 26 augustus 2012 hierover uitgebreid vertellen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Roosje is een levensluchtige en ondernemende danslerares. Wanneer de naziís de macht grijpen begint voor deze 25-jarige Joodse vrouw een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man zich aansluit bij de naziís en haar verraadt. Het plaatst haar voor dilemmaís waarin zij haar eigen keuzes maakt.
Roosje wordt door de SS gevangen genomen, komt vrij, wordt opnieuw verraden en belandt via kamp Westerbork uiteindelijk in Auschwitz.

In dat concentratiekamp geeft ze SS-ers dansles en leert hen bijbehorende etiquette. Roosje leeft met haar hart en vecht met haar verstand. Het is een leven van volharding, liefde en verraad, waarin de verraders haar uiteindelijk niet klein krijgen. Na de oorlog bouwt ze in Zweden een nieuw bestaan op.

Paul Glaser vertelt het indringende verhaal van zijn tante aan de hand van authentiek foto- en filmmateriaal van Roosje zelf. Ook zal hij voorlezen uit haar brieven die ze vanuit Westerbork verstuurde. Het verhaal laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout niet bestaat in de dagelijkse werkelijkheid van de oorlog.

In mei 2010 verscheen deze bijzondere levensgeschiedenis in boekvorm met als titel Tante Roosje. In september van dit jaar zal het verhaal als toneelvoorstelling worden opgevoerd in het Brabantse Best. Daarnaast zijn er plannen voor een verfilming van het leven van Roosje Glaser.

De lezing in het Herinneringscentrum op zondag 26 augustus begint om 14.00 uur en zal (inclusief korte pauze) duren tot 16.00 uur. Na afloop van de lezing zal Paul Glaser zijn boek Tante Roosje signeren. Bijwonen van de lezing is inbegrepen bij de entreeprijs van het museum.

Tante Roosje
het oorlogsgeheim van mijn familie
ISBN: 9789074274432
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Tante Roosje

Gebruikte bron(nen)