TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie Ogen van de oorlog verlengd

Wegens de grote belangstelling heeft Nationaal Monument Kamp Vught de foto-expositie ‘Ogen van de oorlog’ verlengd t/m 9 januari 2013. ‘Indrukwekkend’ en ‘ontroerend’ zijn veel gehoorde reacties van bezoekers. “Ondanks de warmte heb ik met kippenvel rondgelopen en gekeken. Kunnen de foto’s blijven staan, want het is een dergelijk prachtige getuigenis?” noteerde iemand. De tijdelijke expositie blijkt een goede afsluiting van een bezoek aan de vaste expositie over de geschiedenis van Kamp Vught en het nationaal-socialistische systeem.

In ‘Ogen van de oorlog’ zijn achtentwintig uitvergrote portretten van oud-gevangenen gecombineerd met materiële én abstracte herinneringen aan Kamp Vught. De oudste geportretteerde is Hebe Kohlbrugge, geboren in 1914; de jongste is Robert Engelander, geboren in 1941. Fotograaf Rogier Fokke (1952) bezocht met een mobiele fotostudio de oud-gevangenen thuis, van Schiermonnikoog tot Andenne in België. Ook Tanny van de Ven, rondleider bij Nationaal Monument Kamp Vught, bezocht bijna alle mensen thuis en tekende hun herinneringen op. Bij de expositie verscheen een gelijknamige publicatie met alle portretten, objecten en interviews (12 euro).


Overzicht van expositie ‘Ogen van de oorlog’ (foto: Rogier Fokke).


Verbondenheid
Een van de ooggetuigen van Kamp Vught is Cees Arkenbout (1924): “Mijn verzetsvriend, ook gevangene in Vught, heeft in een stukje plexiglas uit de ruit van een cockpit mijn nummer geponst. Dit aandenken aan de verbondenheid in het verzet bewaar ik als een relikwie. Bram is in Vught gefusilleerd. De angst dat mij hetzelfde zou overkomen, was in die dagen ondraaglijk.”

De expositie werd gerealiseerd dankzij bijdragen van het vfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, het DELA Fonds, het Leye Fonds en de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught.

Gebruikte bron(nen)