TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ambassadeur Nieuw-Zeeland bezoekt monument Bentelo

De ambassadeur van Nieuw-Zeeland, de heer George Troup en zijn echtgenote Hilary Troup, hebben vrijdag 31 augustus een bezoek gebracht aan het Stirling monument in Bentelo.

Aanleiding voor het bezoek was het informatiebord dat door de Lionsclub Goor-Markelo-Diepenheim onlangs is geplaatst bij het monument. Na een ontvangst op het gemeentehuis in Goor door burgemeester Jeroen Goudt en een delegatie van de Lionsclub, bracht de ambassadeur een bezoek aan het monument in Bentelo waar hij bloemen legde. Vervolgens vertrok het gevolg naar de Algemene Begraafplaats in Delden waar de omgekomen oorlogsvliegers liggen begraven.

Het monument in Bentelo
In de zomer van 2006 hebben de Lions uit Twente in Bentelo een monument tot stand gebracht ter nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden van Short Stirling MK1 W 7624. Zij werden op 28 augustus 1942 tijdens hun vlucht naar de Duitse stad Kassel door een Duitse nachtjager neergehaald en zijn met hun vliegtuig neergestort in een weiland nabij het perceel Sueterweg 9 te Bentelo.


Het informatiebord. Foto: Dick Breedijk

Bij deze crash kwamen alle 7 RAF oorlogsvliegers om het leven. Vijf van hen kwamen uit Groot-Brittannië en 2 uit Nieuw-Zeeland. Drie van hen zijn na de crash begraven op de Algemene Begraafplaats in Delden. De stoffelijke resten van de overige vier bemanningleden zijn pas in 2005 geborgen tijdens de opgraving van de restanten van het vliegtuigwrak. Op 31 augustus 2006 zijn deze met militaire eer door de RAF herbegraven op de Algemene Begraafplaats te Delden.



Het monument. Foto: Dick Breedijk

Op die dag is ook het door de Lions aan de Suetersweg in Bentelo gerealiseerde monument onthuld. Het monument wordt met regelmaat bezocht door nabestaanden van de omgekomen vliegers en andere geïnteresseerden mensen uit binnen- en buitenland. Sinds 2008 is het monument tevens de plaats van samenkomst voor de gemeenschap Bentelo tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei.

Onlangs plaatste de Lions club Goor-Markelo-Diepenheim een informatiebord bij het monument, waarin in hoofdlijnen de missie van de 7 omgekomen bemanningsleden en hun crash zijn beschreven. Het monument en het informatiebord staan in een groenstrook bij de aansluiting van de Suetersweg op de provinciale weg N740 van Bentelo naar Delden.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Gemeente Hof van Twente, met dank aan: Dick Breedijk
  • Gepubliceerd op: 01-09-2012 22:00:43