TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

CRASH '40-'45 in september extra geopend

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is tijdens de Stellingmaand september niet alleen op zaterdag maar ook op zondag geopend tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten. Zo doet CRASH ’40-’45 doet ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendagen en het museum is daarom op zaterdag 8 en zondag 9 september gratis toegankelijk. Op 29 september organiseert CRASH ’40-’45 de Red Ball Express.

Stellingmaand september betekent dat vele forten van de Stelling van Amsterdam bijzondere activiteiten organiseren, dan wel extra geopend zijn. Speciaal ter gelegenheid daarvan zijn gedurende de weekenden van september extra ruimten in het Fort bij Aalsmeer toegankelijk voor het publiek. In CRASH ’40-’45 worden gratis rondleidingen gegeven en er is een speurtocht voor kinderen.In het Fort bij Aalsmeer zijn ook de Stellingpaspoorten en stempels te verkrijgen. Zie voor meer informatie de website.

Alleen tijdens de Open Monumentendagen 8 en 9 september is het museum gratis toegankelijk. Op andere dagen bedraagt de toegangsprijs 2,50 voor volwassenen, 1.50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. CRASH ’40-’45 donateurs hebben gratis toegang, evenals veteranen met een veteranenpas.

Een bijzonder groot evenement van CRASH ’40-’45 is de jaarlijkse Red Ball Express, een rondrit met authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze rit wordt dit jaar op 29 september verreden en zal luister bijzetten aan de opening van het Jos Gemmekepad in Nieuwkoop. Jos Gemmeke was tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetsstrijdster en geheim agente. Zij werd bij Nieuwkoop gedropt.

In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Wrakdelen die door CRASH ’40-’45 of de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht geborgen zijn, maken de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen voelbaar en tastbaar. Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht.

CRASH ’40-’45 heeft ook een indrukwekkende afdeling over het verzet in Haarlemmermeer en Nieuwkoop, alsmede een expositie over Nederlandse geheim agenten. Daarnaast is er een ruimte in het fort ingericht als radiokamer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar is de collectie vliegtuigradio apparatuur van CRASH ’40-’45 te zien en zijn radio amateurs die de daarvoor benodigde vergunningen hebben, met deze apparatuur ook daadwerkelijk aan het werk. In een andere museumruimte op het fortterrein is de complete Spitfire te zien die CRASH ’40-’45 in de collectie heeft, samen met grotere vliegtuigmotoren en wrakdelen die niet in de fortruimten passen zoals de motor van een Fokker G1.

Gebruikte bron(nen)