TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dropzone-A1 Heeswijk op 15 en 16 september 2012

In het weekend van 15 en 16 september 2012 staat bij Kasteel Heeswijk de tijd even stil op 17 september 1944 toen ca. 700 parachutisten, van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie, de bevrijding inluidden. Dit was tijdens de start van operatie “Market Garden”.



Een 130-tal zogenaamde re-enactors, personen die levende geschiedenis uitbeelden, zullen een waarheidsgetrouw Tweede Wereldoorlog kampement inrichten met authentieke tenten, voertuigen, kleding, wapens, communicatieapparatuur etc. etc. Deze bijzondere activiteiten vinden plaats in en om Kasteel Heeswijk. De bezoeker zal zich terug wanen in de tijd. Op het kampement is zowel voor de jonge- als oude generatie veel te zien en te vragen, een uitdagend verblijf in een levend museum.

De deelnemers arriveren uit een zestal Europese landen wat het bijzonder karakter van dit evenement onderschrijft. Het evenement heeft naast het kampement enkele bijzondere hoogtepunten;

1. Op vrijdag 14 september om 13.00 uur vindt er een herdenkingsceremonie plaats bij het Airborne monument nabij het Kasteel in aanwezigheid van de Amerikaanse Militair Attaché. Deze ceremonie is toegankelijk voor genodigden en geïnteresseerden. Het Bernhezer Senioren Orkest zal hier het spelen van de volksliederen verzorgen.

2. Op zaterdag 15 september zal het gebrom van een origineel Amerikaans troepen transport vliegtuig, een zogenaamde Dakota, de geplande parachutesprongen aankondigen. Tussen 14.30 en 16.30 uur zullen een 45-tal parachutisten op authentieke wijze het vliegtuig verlaten met een ronde bol parachute. Deze sprongen vinden plaats bij buurtschap Kameren in Heeswijk, nagenoeg op de originele dropzone. Publiek wordt gevraagd van de parkeerterreinen gebruik te maken doch bij voorkeur te arriveren op de fiets.

3. Het evenement heeft de wereldprimeur van een nieuw boekwerk over de 101ste Airborne Divisie in Nederland in 1944. Het boekwerk omvat meer dan 700 pagina’s met 1200 zeer bijzondere foto’s waar ca. 6 jaar aan gewerkt is. Dit boekwerk is tijdens het kampement, door schrijvers gesigneerd, verkrijgbaar. Titel: “Orange is the color of the day”.

4. Het kampement zal door enkele Amerikaanse oorlogsveteranen worden bezocht. Hieronder John Primerano die destijds ca. 100 meter van het Kasteel is geland. Met het bezoek aan het kampement spreken de veteranen dank en waardering uit voor de wijze waarop in Nederland de geschiedenis in leven wordt gehouden.

Het kampement is geopend voor publiek;
- Zaterdag 15 september 10.00 – 14.00 uur en, na het parachutespringen, 16.00 – 19.00 uur
- Zondag 16 september 10.00 – 16.00 uur

Entree 1 euro p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis. Parkeren op aangewezen parkeerterreinen.

Gebruikte bron(nen)