Fotoverslag Dropzone-A1 Heeswijk 2012

  In het weekend van 15 en 16 september 2012 stond bij Kasteel Heeswijk de tijd even stil op 17 september 1944. Toen luidden circa 700 parachutisten van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie de bevrijding in. Dit was tijdens de start van operatie Market Garden.

  Een 130-tal zogenaamde re-enactors, personen die levende geschiedenis uitbeelden, richten een waarheidsgetrouw Tweede Wereldoorlog kampement in. Natuurlijk met authentieke tenten, voertuigen, kleding, wapens, communicatie apparatuur en alles wat daar verder bijhoort. Uw reporter was aanwezig voor een fotoverslag.  Voertuigen, re-enactors, mooi weer en een mooie achtergrond. Bij Dropzone-A1 Heeswijk 2012 hadden ze het mooi voor elkaar.  Ook de bewegwijzering was prima in orde. Na het passeren van het eerste checkpoint wezen strenge MP's uw reporter door naar het kampement waar een tweede checkpoint niet zonder het trekken van de portemonnee gepasseerd kon worden.

  Uit de luisterkei van Liberation Route blijkt dat niet zomaar voor deze mooie locatie gekozen is. Op 17 september 1944 komen bij dit kasteel parachutisten van het Amerikaanse 501e pararegiment neer. Ze zijn bij het verkeerde kasteel gesprongen.  Hun dropzone ligt zes kilometer verderop bij Veghel. Daar moeten ze zo snel mogelijk de bruggen veiligstellen. Door de vergissing maken de inwoners van Heeswijk kennis met een bijzondere priester, aalmoezenier Father Sampson.  Father Sampson kwam in de lucht op een andere parachutist terecht en viel in de kasteelgracht. Samen klommen zij eruit maar aalmoezenier Sampson moest nog eens duiken om zijn uitrusting te redden. Een monument herdenkt deze gebeurtenis. Over deze display op Dropzone-A1 Heeswijk is goed nagedacht.  Het kampement zelf was zorgvuldig ingericht met voor de liefhebber veel authentiek materiaal. Ook enkele Amerikaanse oorlogsveteranen bezochten het kampement en namen plaats achter de authentieke wapens. De re-enactors waren ondertussen druk bezig met het leggen van contacten met de lokale bevolking voor het verkrijgen van de noodzakelijke intelligence.  Ziet u reporter dat nu goed? Ja hoor, daar is hij dan eindelijk: Orange is the color of the day. Voor ongeveer Ä 125,00 kunnen beide langverwachte delen van u zijn, te bestellen bij D-Day Publishing.  Bij een evenement als Dropzone-A1 Heeswijk kan een mock-battle natuurlijk niet ontbreken. Na de aanval werden de gewonden per jeep afgevoerd en de krijgsgevangenen te voet afgemarcheerd. Verschil moet er wezen.

  Tijdens de reis naar huis, eerst te voet en later in de auto, dacht uw reporter nog eens na over Dropzone-A1 Heeswijk. Een goed georganiseerd evenement op een bijzondere locatie met oog voor detail. Job well done! Volgend jaar op herhaling?

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 16-09-2012 16:21:50