TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Onthulling monument Lancaster R5552

Op zaterdag 15 september werd er in Middelharnis, op het eiland Goeree-Overflakkee, een plaquete onthuild voor de bemanning van de Lancaster bommenwerper R5552. Hierbij waren vier van de zeven families van de bemanningsleden bij aanwezig, alsmede een aantal hoogwaardigheidsbekleders van diverse ambassades. Het monument is een initiatief van Stichting WO2GO, die al meerdere soortgelijke monumenten in de regio heeft neergezet. Uw reporter was aanwezig voor een fotoverslag.

De dag begon in het gemeentehuis van Middelharnis waar we door de secretaris/penningmeester van Stichting WO2GO, Kees Stoutjesdijk, werden welkom geheetten. Er volgende diverse korte toespraken van de hoogwaardigheidsbekleders en een korte historie over het lot van de R5552.

Ambassadeur George Troup van New Zealand; Colonel Janine Knackstedt, Canada's militair attachť; John Bright, voorzitter Royal British Legion Holland Branch; Stephen Lear, attachť van de Britse ambassade (kloksgewijs).

De Lancaster was op 20 december 1943 opgestegen om tezamen met 650 andere bommenwerpers een aanval op Frankfurt uit te voeren. De bommenwerper van het No. 166 Squadron zou echter nooit zo ver komen. Boven Nederland wordt het vliegtuig getroffen door anti-luchtdoelgeschut en probeert een noodlanding te maken. Dit mislukt echter en de bommenwerper komt al brandend tot stilstand in een schuur bij Middelharnis. Alle zeven inzittenden overleven de klap niet. Zij liggen nu begraven op de begraafplaats in Middelharnis.


Na de mooie harpmuziek ging iedereen op weg naar de begraafplaats.De ceremonie en kranslegging op de begraafplaats.

Na alle toespraken reden we in colone naar de begraafplaats. De familie mocht meerijden in de historische voertuigen van Keep Them Rolling. Op de begraafplaats werden er door de familieleden van de bemanningsleden verschillende verhalen verteld. Hierna volgde "The Last Post" en daarna een minuut stilte en de nationale volksliederen. De hoogwaardigheidsbekleders en familieleden kregen daarna de mogelijkheid tot het leggen van de kransen bij de graven.
Het monument, de aankomst van de familieleden en een flypast van Tweede Wereldoorlog vliegtuigen (verkenners).

Na de begraafplaats volgende wederom een rit, dit keer naar de onthulling van het daadwerkelijke monument op de crashsite. Het vliegtuig was terecht gekomen bij een boerderij aan de Potterweg in Middelharnis. Een schuur ging verloren maar de boerderij bleef gespaard. De onthulling begon met de flypast van twee verkenningsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd vervolgens onthult door enkele familieleden.

De gesneuvelde bemanning:
Sgt. Leslie A. Henson
Flt.Sgt. Kenneth B. Renelt
Sgt. Ernest C. Toms
Flt.Sgt. James W. Thompson
Flt.Sgt. Alexander B. Sheddan
Flt.Sgt. John F. Moore
Flt.Sgt. Daniel Bernard
De onthulling en het monument.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-09-2012 19:40:00