Fotoverslag Airborne Herdenking Ede 2012

  Wat in 1960 ietwat onfortuinlijk begon met slechts twaalf parachutisten is inmiddels al geruime tijd uitgegroeid tot een vaste traditie. De luchtlanding van het Britse 10th Battalion, en na haar opheffing in 1999 het 4th Battalion, The Parachute Regiment tijdens de Airborne Herdenking in Ede.

  Op zaterdag 22 september 2012 vond in Ede voor de 68ste keer de Airborne Herdenking plaats. Tijdens deze herdenking op de Ginkelse Heide sprongen bijna 1.000 parachutisten. Uw reporter was erbij en maakte voor u een fotoverslag.


  Parachutisten uit Nederland, Engeland, Polen, Duitsland, Amerika, BelgiŽ, Canada en ItaliŽ waren overgekomen om boven de Ginkelse Heide te springen.


  Bij aankomst op de Ginkelse Heide stonden de hulptroepen al paraat. Bijna ieder jaar vallen er wel gewonden onder de parachutisten als gevolg van de moeilijke ondergrond waarop zij landen.  De Dakota FZ692 'Kwicherbichen' van de Battle of Britain Memorial Flight was het eerste toestel dat boven de Ginkelse Heide verscheen.


  Daarna volgden de C-130 Hercules en C-160 Transall transportvliegtuigen. De toestellen werden ingezet door BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Polen en de Verenigde Staten en vlogen vanaf Vliegbasis Eindhoven.  Als gevolg van wat problemen op de dropzone bleef een massale luchtlanding met verschillende sticks tegelijk in de lucht dit jaar helaas uit. Eťn parachutist kwam terecht op de vluchtstrook van de A12 en een ander landde in een boom langs de heide. Zij bleven ongedeerd maar vijf andere parachutisten raakten gewond tijdens de landing. Toch waren de luchtlandingen ook dit jaar weer indrukwekkend.  Na de eerste serie parachutesprongen was het tijd voor de Airborne Herdenking. De vlaggen zijn gehesen, de Harmonie Ede zit klaar en ook de Pegasus Pipes and Drums zijn na wat overleg klaar voor actie.  Dan marcheren de Pegasus Pipes and Drums op met in haar kielzog de parachutisten van het 4th Battalion The Parachute Regiment. 4PARA had dit jaar overigens veel Nederlanders en Amerikanen in haar gelederen, waarschijnlijk omdat veel Engelsen nog niet op de grond stonden of ongelukkig terecht waren gekomen.

  Muzikanten en parachutisten gaan in het gelid staan en de ceremonie kan beginnen. Tijdens de ceremonie werd gesproken door de burgemeester van Ede, de commandant van 4PARA en een Engelse Padre. Na de volksliederen, het leggen van de kransen en The Last Post zorgde vooral "Highland Cathedral" uitgevoerd door de Harmonie Ede en de Pegasus Pipes and Drums ook dit jaar weer voor kippenvel. Als afsluiting passeerden toestellen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.

  Na afloop van de ceremonie hebben veel van de veteranen wel even tijd voor een praatje, foto of zelfs een handtekening. Dit jaar waren ruim 60 veteranen aanwezig.


  Onder de aanwezige veteranen ook Harry Dicken, gast van STIWOT-medewerker Arjan Vrieze. Verschillende van zijn fotoverslagen zijn ook op deze website te vinden.  Vandaag was ook de dag van de slotmanifestatie van het erfgoedfestival "Gelegerd in Gelderland". Met natuurlijk Keep Them Rolling en Nederlands Re-enactment, maar ook...


  ...rare Romeinse jongens en andere schuinsmarcheerders. Ook dit zag er qua presentatie zeer professioneel uit en de opmerkingen van uw reporter mag u dan ook met een knipoog lezen ;).


  Toch sluiten we af met een Airborne display. De Airborne Herdenking in Ede was met ongeveer 75.000 bezoekers een mooi en probleemloos evenement. Op naar 2013 en verder...!

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 22-09-2012 19:57:35