TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Achterhoeks Museum 1940-1945 ontvangt WA en NSDAP ledenspeld

Het Achterhoeks Museum 1940-1945 heeft van W. Manders uit Amsterdam een WA en een NSDAP ledenspeld ontvangen. Deze 2 spelden zijn in 2012 gevonden in een laatje van een oude draaibank bij het uitruimen van een oude werkplaats.



De Nederlandse "Nationaal-Socialistische Beweging" werd opgericht door 'Anton Mussert' in December 1931 en was een Nederlandse pro-Duitse Nazi partij. Deze WA ledenspeld werd gedragen door leden van de NSB gerelateerde: 'Weerafdelingen' (min of meer vergelijkbaar met de Dutise SA of 'Sturmabteilungen').

De 'Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei' (NSDAP) ledenspeld (Hoheitsabzeichen) is mooi gemarkeerd met het logo van de maker F.W. Assmann & Söhne Lüdenscheid. Deze spelden werden in de regel op het revers van het colbert of in het midden op de stropdas gedragen. Men liet toentertijd graag zien dat men lid was van de partij van Adolf Hitler.

Voor meer informatie en het object van de maand gaat u naar de website van het Achterhoeks Museum 1940-1945.

Gebruikte bron(nen)