TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee

In mei 1940 kwam Goeree-Overflakkee in handen van de Duitse bezetter. Vijf donkere jaren van onderdrukking en angst volgden tot de bevrijding in mei 1945. In het boek "De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee" worden aan de hand van tien artikelen verschillende onderwerpen uit deze periode beschreven.

De gekozen onderwerpen zijn zowel militair als maatschappelijk van aard. Zo leren we onder andere een jongeman uit Nieuwe-Tonge kennen die Goeree-Overflakkee tijdens de meidagen van 1940 verlaat als marechaussee om in 1944 weer terug te keren als lid van de Nederlandse Brigade “Prinses Irene” en beleven we de beschieting van de stoomtram Ouddorp-Middelharnis.



De twee pareltjes in dit boek zijn echter het dagboek van dwangarbeider J. Heerschap uit Ouddorp en de gebeurtenissen beschreven door de toenmalige Districts Commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, kapitein A. Fopma.

De heer Heerschap gunt ons dag na dag een kijkje in het zware leven van een naar Duitsland afgevoerde dwangarbeider. Kou, honger en ellende zijn gedurende een periode van meer dan 3 maanden voelbaar aanwezig. Tot het moment dat de dwangarbeiders aan het einde van de oorlog het "lager" kunnen verlaten om terug te keren naar huis.

Hoe de situatie op dat moment thuis is wordt beschreven door kapitein Fopma. Na de capitulatie neemt kapitein Fopma als Districts Commandant de leiding over Goeree-Overflakkee op zich. Wat volgt zijn onderhandelingen met de Duitse commandant, ongehoorzame burgers en soldaten, de intocht van de bevrijders en de repatriëring van de dwangarbeiders. Een zeldzaam inkijkje in het functioneren van de Binnenlandse Strijdkrachten na de capitulatie.

Ook voor lezers zonder binding met Goeree-Overflakkee is deze eerste uitgave van stichting WO2 Goeree-Overflakkee een aanrader. Het gebonden boek telt 128 pagina’s en is volledig in full-color gedrukt en kent een groot formaat. Tevens is ook een cd toegevoegd met daarop interviews met eilandbewoners die de oorlogsjaren bewust hebben meegemaakt.

Stichting WO2 Goeree-Overflakkee kan u dit boek aanbieden voor € 27,50 inclusief CD en gratis verzending. Neemt u hiervoor contact op met:
- Stichting WO2 Goeree-Overflakkee

Gebruikte bron(nen)