TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kindervoorstelling over Joods meisje in kamp Westerbork

Ida Vos moest als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Na de oorlog werd ze schrijfster en reisde ze jarenlang door Nederland om aan schoolkinderen haar verhaal te vertellen. Haar zoon, violist Bert Vos, kreeg vlak voor haar overlijden in 2006 een zwart koffertje. In dat koffertje zaten originele en persoonlijke attributen uit de oorlogstijd, die normaal gesproken in een museum achter glas zouden komen.

Bert Vos wil het verhaal van zijn moeder doorvertellen. Het verhaal gezien door de ogen van een kind, over het onderduiken en over uitsluiting, over doodstil moeten zijn. Het verhaal van het koffertje is verwerkt in een 50 minuten durende voorstelling voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool en hun ouders. Bedoeld om kinderen van nu inzicht te geven in het drama van toen.
Samen met de Shtetl Band Amsterdam geeft Bert Vos een voorstelling waarin prachtige Joodse muziek zorgt voor de nodige afwisseling.

De theatervoorstelling Het koffertje van Ida Vos is op zondag 21 oktober te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om 14.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 6,50 voor het museum, de voorstelling zit hierbij inbegrepen. Vrienden van het Herinneringscentrum hebben gratis toegang. In het kader van Oktober Kindermaand mogen kinderen tot 12 jaar gratis naar het museum én de voorstelling.

Gebruikte bron(nen)