TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kritiek op oorlogsmonument in Geffen

In het Brabantse dorp Geffen (gemeente Maasdonk) wordt zaterdag een nieuw monument onthuld dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Op het monument staan niet alleen de namen van Joodse slachtoffers, maar ook die van Duitsers. Federatief Joods Nederland (FJN) noemt deze manier van herdenken "uiterst kwetsend voor levenden en doden". Dat meldt de NOS woensdag.

Vorig jaar zomer werd in Geffen een bronzen vogel van het oorlogsmonument gesloten. Voor een lokale werkgroep was dit aanleiding om een "eigentijds nieuw monument te creëren". Het nieuwe monument staat volgens de werkgroep in het teken van verzoening.

Het kunstwerk is gemaakt van roestvrij staal en toont een aantal vliegende vogels die symbool staan voor de woorden: Vrede, Vrijheid, Veiligheid en Verdraagzaamheid. De gemeente Maasdonk:

De werkgroep heeft er voor gekozen om alle namen van de overledenen te graveren op het tweede deel van het kunstwerk, de gedenkstenen. Dit betreffen zowel de namen van alle personen die destijds in Geffen zijn omgekomen, ongeacht hun nationaliteit, als ook de Geffenaren die elders zijn overleden.

Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, zegt tegenover de NOS dat hij verzoening prachtig vindt, maar dat men zich, voor er verzoend wordt, af moet vragen of er geen mensen gekwetst worden.

De gemeente Maasdonk zegt dat het ontwerp van het monument "zorgvuldig is afgestemd" met de direct nabestaanden van de omgekomen personen. Het FJN wil op korte termijn in gesprek met de gemeente Maasdonk en hoopt plaatsing van het monument nog tegen te kunnen houden. Voorzitter Loonstein sluit gerechtelijke stappen niet uit.

Herdenking Vorden
Het FJN kwam eerder dit jaar in het nieuws toen het zich verzette tegen een officiële herdenking in Vorden waarbij ook enkele Duitse soldaten zouden worden herdacht. De organisatie spande toen een kort geding aan. De rechtbank oordeelde dat de gemeente niet mocht meewerken aan de herdenking van Duitse soldaten.

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: Historiek
  • Gepubliceerd op: 17-10-2012 21:39:19