TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alles gaat aan flarden opgevoerd als monoloog

In november 2009 werd de identiteit van de Joodse schrijfster van een dagboek uit 1943 ontdekt door Ad van Liempt (auteur, programmamaker). De 32-jarige Klaartje de Zwarte-Walvisch werd in maart 1943 met haar man Joseph in Amsterdam opgepakt. Vanaf die dag hield zij een dagboek bij, dat van grote historische waarde bleek te zijn.

Ze beschrijft haar aanhouding in Amsterdam, de dagen die ze doorbracht in de Hollandse Schouwburg en de maanden dat ze in Vught allerlei kwellingen moest doorstaan. Ook was ze getuige van het kindertransport (juni 1943) en tenslotte haar eigen transport naar Westerbork. Daar slaagde ze erin haar dagboek in handen van haar familie te spelen, uiteindelijk werd ze zelf naar Sobibor afgevoerd. Haar dagboek zwierf in de familie en belandde in het Joods Historisch Museum. In het kader van de tv-serie De Oorlog werd het dagboek onderwerp van intensieve studie, waardoor kon worden achterhaald wie het had geschreven.

Klaartje schrijft in haar dagboek: “Ik hoop vurig dat alles wat ik hierin heb geschreven nog eens de buitenwereld zal bereiken”. Met deze voorstelling willen we tegemoet komen aan Klaartjes wens om haar verhaal kenbaar te maken aan de buitenwereld.

Op zondag 4 november is de monoloog om 14.00 uur te zien in het Herinnneringscentrum Kamp Westerbork. De toegangsprijs is € 12,50 en voor Vrienden van het Herinneringscentrum € 10,00. Een bezoek aan het museum zit hierbij inbegrepen. Kaarten voor deze voorstelling zijn te reserveren via info@kampwesterbork.nl.

Gebruikte bron(nen)