TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Getuige Kristallnacht geeft lezing in Westerbork

Een bijzondere lezing vindt aanstaande vrijdag 9 november plaats in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bijzonder omdat het die dag precies 74 jaar geleden is dat zich in Duitsland de Reichskristallnacht voltrok en ooggetuige Wolfgang Kotek hierover komt vertellen.

Wolfgang Kotek maakte als Duitse jongen de opkomst en uitwerking van het nazi-regime mee en kan zich nog haarscherp voor de geest halen hoe verbijsterd hij met zijn moeder op 10 november 1938 bij de afgebrande synagoge in zijn geboorteplaats Wuppertal stond.

Zonder zijn ouders vluchtte hij een week na de Reichskristallnacht naar Nederland en kwam in verschillende pleeggezinnen terecht. De ouders van Wolfgang moesten hun eigen lot ondergaan; vader was al twee weken vóór de Reichskristallnacht opgepakt en op transport naar zijn geboorteland Polen gezet, moeder bleef uiteindelijk berooid en gebroken achter.

Via bijzondere omzwervingen en identiteitswisselingen wordt het complete gezin Kotek na de bevrijding herenigd en blijft in Nederland. Wolfgang Kotek, inmiddels 81 jaar en gepensioneerd arts, zal bij deze wonderbaarlijke ontknoping in zijn lezing ook stilstaan. Terugkijkend op zijn oorlogservaringen wil hij juist benadrukken dat niet alle Duitsers fout waren.

Wolfgang Kotek is een gedreven verteller, die zich ondanks zijn leeftijd, nog altijd wil inzetten om de herinnering aan de oorlog en de Jodenvervolging levend te houden. Zo maakt hij deel uit van het Jom Hasjoa Beraad en voelt zich zeer betrokken bij de oprichting van het kindermonument bij de voormalige verzamelplaats voor deportatie van de Joden bij Loods 24 in Rotterdam-Zuid. Dit monument is ter herinnering aan alle Joodse kinderen uit Rotterdam en omgeving die van daar zijn weggevoerd. Dit monument zal in april volgend jaar worden onthuld.

Na het vertellen van zijn verhaal volgende week in het Herinneringscentrum is er voor het publiek ruime gelegenheid om vragen te stellen en met de heer Kotek in gesprek te komen.

De ooggetuigenlezing van Wolfgang Kotek op vrijdag 9 november in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint om 14.00 uur. Bijwonen van de lezing is inbegrepen bij de entreeprijs van het museum.

Gebruikte bron(nen)