TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edenaar publiceert stripboek over slag om de Grebbelinie

Nico Schuurman uit Ede heeft een stripboek gepubliceerd met als titel “Grebbelinie 1940 - Bloedspoor”. Het is een biografische, educatieve en in een realistische stijl geschilderde strip. In dit beeldverhaal heeft hij de oorlogsherinneringen van zijn ouders, in combinatie met de actualiteit van die tijd verwerkt. Zij waren destijds kinderen en ooggetuigen van de uiterst gewelddadige slag om de Grebbelinie.

De Grebbelinie was een verdedigingsgordel die bedoeld was om de Duitse troepen van Adolf Hitler tegen te houden. Na de Duitse inval in het voorjaar van 1940 vonden bij deze linie uiterst chaotische en dramatische oorlogshandelingen plaats. Nico Scuurman beschrijft de meidagen in 1940 van dag tot dag. Ook laat hij zien wat er aan de oorlog voorafging, de mobilisatie en de chaos die erop volgde.



Het album geeft een beeld van de enorme impact die de Duitse inval op het dagelijks leven van kinderen, ouders en militairen op en rond de Grebbelinie moet hebben gehad. Het dorp waar de moeder van Nico Schuurman woonde, maakte deel uit van de Grebbelinie. Zijn vader woonde op slechts een tiental kilometers afstand van deze linie. In dit biografische verhaal kunt u hun oorlogservaringen zien en lezen.

Het album is verkrijgbaar via de boekwinkels en rechtstreeks bij uitgeverij Boekscout. Het voorwoord is geschreven door de bekende striptekenaar Eric Heuvel (bekend van o.a. de educatieve strip “Frontstad Rotterdam”).

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Boekscout
  • Gepubliceerd op: 24-11-2012 19:33:18