TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bletchley Park-veteranen moeten code postduif kraken

In een Britse schoorsteen werd enkele weken geleden een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het dier had een kokertje om zijn poot met daarin een gecodeerd bericht. Britse ontcijferaars zijn er nog altijd niet in geslaagd die code te ontcijferen.

De duif werd gevonden in een schoorsteen in het Britse Surrey. Vermoed wordt dat de duif vermoeid even uitrustte op de schoorsteen en toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen. Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De duif die in de schoorsteen in Surrey werd gevonden, kwam waarschijnlijk vanuit nazi-Duitsland en had er dus al honderden kilometers op zitten.

De duif had een vloeipapiertje bij zich met daarop 27 codes, steeds combinaties van vijf nummers en letters.

De postduiven vervoerden tijdens de oorlog meestal ongecodeerde berichten. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakt dat de Britten extra nieuwsgierig zijn naar de inhoud. Experts zijn er echter nog altijd niet in geslaagd de codes te ontcijferen. Eerder werd al de hulp ingeroepen van het publiek en nu hoopt men dat enkele Bletchley Park-veteranen zich over de codes willen buigen.

In Bletchley Park was tijdens de oorlog de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst gevestigd. Die afdeling hield zich bezig met het breken van geheime communicatiecodes van de Duitsers.

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: Historiek
  • Gepubliceerd op: 25-11-2012 01:47:07