TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwe mijlpaal voor Go2war2.nl

Gepubliceerd op: 2 juli 2009


De vertalingen van de processtukken van het Internationale Militaire Tribunaal op Go2war2.nl zijn inmiddels de 1 miljoen woorden gepasseerd. Niet alleen verhoren van verdachten zijn vertaald, maar ook getuigenverhoren en de slotverklaringen en vonnissen van de aangeklaagden. Dit is een mijlpaal voor de website Go2War2.nl en een unieke prestatie, want nergens anders zijn zulke complete vertalingen van dit materiaal te verkrijgen.

Arnold Palthe begon in 2006 met het vertalen van de voornamelijk Engelstalige processtukken waarvan hij kopieën bemachtigde in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ongeveer drie jaar verder bevat Go2war2.nl een zeer uitgebreide hoeveelheid door hem vertaalde processtukken, die volop informatie bevatten over de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk, maar ook inzicht geven in de psychologie en denkwijze van de beschuldigden. Het eind is echter nog niet in zicht en de komende tijd zullen er regelmatig nieuwe vertalingen online verschijnen.

Het Internationale Militaire Tribunaal, beter bekend als het proces van Neurenberg, vond plaats van 21 oktober 1945 tot 1 oktober 1946. 22 nazikopstukken, waaronder Hermann Göring en Albert Speer, stonden terecht voor onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid; tegen 12 van hen werd de doodstraf uitgesproken.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 02-07-2009 00:00:00