TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grebbelinie Veenendaal weer een stukje boven water

Samenwerking heeft opnieuw geleid tot herstel van de Grebbelinie, deze keer bij Veenendaal. Bij de afronding van de werkzaamheden werd tevens een verloren gewaande kazemat ontdekt. Ook dit beschadigde exemplaar kan behouden blijven.

De Grebbelinie rond Veenendaal begint steeds meer vorm te krijgen. BAM-wegenbouw heeft in opdracht van Rijkswaterstaat een vijver aangelegd in de lus van de nieuwe afrit van de A12 bij Veenendaal-West. De vijver sluit al goed aan bij de voormalige functie van de waterlinie in de Gelderse Vallei, maar de aanwezigheid van een kazemat maakt de relatie compleet. De kazemat nr 57 werd in 2008 door de Stichting Grebbelinie ontdekt achter een wederopbouwboerderij. De stichting ontving de wederopbouwtegel toen de boerderij gesloopt moest worden. De kazemat kon na overleg echter behouden blijven en Rijkswaterstaat paste de plannen voor het landschapsontwerp zo aan, dat het betonnen verdedigingswerk op een kunstmatig eilandje een prominente plaats kreeg toebedeeld.

BAM-wegenbouw rond momenteel de werkzaamheden op het terrein af. Daarbij deed kraanmachinist Eppe van Bruggen een nieuwe vondst. Bij het egaliseren van de grond stuitte hij op beton. In eerste instantie dacht hij aan achtergelaten materiaal van de bouwploeg, maar het bleek een massief betonnen constructie te zijn, die bij nader beschouwing veel op de kazemat op het eilandje leek. De kraanmachinist uit Terschelling besloot het beton niet af te dekken, maar contact op te laten nemen met de Stichting Grebbelinie. Zie voor meer informatie en foto's de website van Stichting Grebbelinie.

Gebruikte bron(nen)