TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Achterhoeks Museum 1940-1945 ontvangt BS overall

Het Achterhoeks Museum 1940-1945 heeft een BS overall gedragen door de knokploeg (KP) van kwartier IV in Utrecht ontvangen. De overals kwamen begin mei 1945 ineens beschikbaar vanuit het geallieerde leger. De geallieerden wilden daarmee kennelijk een duidelijk onderscheid gaan maken onder alle verzetsmensen. Ze moesten herkenbaar zijn voor het militair gezag en alleen de verzetsmensen met een blauwe mouwband met de witte letters CD mochten een wapen dragen na 8 mei 1945.



De overal die we hier laten zien is gedragen door de heer van Uitert. Het bijzondere aan de overall is de rechterheup zak die in een driehoekvorm is gemaakt. Het was de bedoeling dat de bewapende verzetsmensen daar hun revolver of pistool in konden dragen. De heer van Uitert vertelde mij echter dat het niet praktisch was omdat het wapen veel te veel heen en weer bewoog tijdens het lopen en dan telkens tegen je bovenbeen aansloeg. Voor meer informatie over deze overall kijkt u op de website van het Achterhoeks Museum 1940-1945.

Gebruikte bron(nen)