TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuw artikel op Go2War2.nl: overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden

STIWOT-medewerker Wesley Dankers schreef voor Go2War2.nl een artikel over de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, dat vanaf vandaag op de site te lezen is.

Tijdens de bezetting van Nederland hebben verzetsgroepen verschillende pogingen gedaan om door de Duitsers gearresteerde medestrijders te bevrijden uit gevangenschap. Dergelijke overvallen waren zeer risicovol. De gevangenissen werden streng bewaakt door de Duitsers; het was daarom zeer moeilijk om er binnen te komen. In Amsterdam werden bijvoorbeeld in 1944 verschillende pogingen gedaan om het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te overvallen. Geen enkele daarvan had succes en dat betekende (indirect) de dood van een aantal vooraanstaande verzetsstrijders, onder wie Gerrit Jan van der Veen en Johannes Post.

Er werden echter ook successen geboekt. In Arnhem wist een knokploeg op 11 juni 1944 meer dan 50 gevangenen te bevrijden uit het daar gevestigde Huis van Bewaring. Een andere succesvolle overval vond in Leeuwarden plaats. Hier slaagde het Friese verzet erin om op de avond van 8 december 1944 51 personen te bevrijden. Dit artikel vertelt het verhaal van deze gewaagde verzetsdaad.

Nieuwsgierig? Klik dan op de onderstaande link om het artikel te lezen.

Overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Go2War2.nl
  • Gepubliceerd op: 29-12-2012 19:02:20