TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vanaf 13 oktober: nieuwe Wereld in Oorlog!



Gepubliceerd op: 7 oktober 2009


Vanaf dinsdag 13 oktober ligt de nieuwste Wereld in Oorlog in de winkel! In deze veertiende editie aandacht voor:

De berging van een Messerschmitt
Nog steeds worden er met zeer grote regelmaat, bijna 65 jaar naar het einde van WO2, vondsten gedaan van wapentuig. Het gaat daarbij vaak om scherpe munitie, niet ontpofte bommen en mijnen en ander ‘klein’materiaal’. Maar soms wordt er een grote vondst gedaan. Dat was in 2002 het geval in Eefde in Gelderland. Karl Lusink van de Aircraft Research Group Achterhoek (ARGA) vertelt in het artikel De berging van een Messerschmitt 109 hoe men daarbij te werk ging.

Lijk in de Adolf Hitler-straat
In de Adolf Hitler Straße ligt het lijk van SS Obersturmbannführer Johan Bastiaan van Heutsz junior. Tijdens de laatste stuiptrekkingen van het Derde Rijk vindt deze zoon van de bekende generaal Van Heutsz op 28 april 1945 in het Beierse dorpje Planegg zijn roemloos einde. Terwijl Van Heutsz senior, ‘de held van Atjeh’, bij zijn dood in 1924 een heldenstatus kreeg, is het oorlogsverleden van Van Heutsz junior SS pikzwart. Dit artikel vertelt de geschiedenis van de duistere teloorgang van dokter in de tropengeneeskunde J.B. van Heutsz, zoon van Neerlands beroemdste generaal.

Ostspende 1941 – 1943
Wie met zoekmachines op internet zoekt naar de term ‘Ostspende’ vindt geen andere verwijzingen dan naar het Bundesarchiv in Berlijn. De ‘Ostspende’, een opmerkelijk project van Joseph Goebbels, had tot doel radiotoestellen ter beschikking te stellen aan de Duitse manschappen aan het Oostfront om daarmee naar de radio-uitzendingen uit het moederland te kunnen luisteren. Auteur Gidi Verheijen vertelt in het artikel Ostspende 1941 – 1943 hoe Nederland mee- en tegenwerkte.

De vergeten Holocaust
Sinds 2004 reist de Franse priester Patrick Desbois met zijn team door Oekraïne om onderzoek te doen naar de uitroeiing van de Joden in dat land tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanwege het gebrek aan aandacht in Oekraïne en daarbuiten ook wel de vergeten Holocaust genoemd. Volgens sommige schattingen werden in dit land 1,5 miljoen Joden geëxecuteerd door de Duitse Einsatzgruppen. In dit rijk geïllustreerde artikel leest u over de werkwijze van het team en over wat dit onderzoek bijdraagt aan ons beeld van de Einsatzgruppen in Oekraïne.

En verder…
In Wereld in Oorlog #14 schrijft Tomas Ross het tweede deel van zijn Oorlogsmysterie over de Stadhoudersbrief. Verder in deze WIO uiteraard Korte berichten plus Agenda en natuurlijk Frontberichten over de nieuwste DVD’s en boeken.

Nog geen abonnee?
Ga dan snel naar De Bladenbox of bel 0900 – 226 52 63. Een jaarabonnement (6 nummers en 6 DVD’s) kost slechts € 50,-. Bovendien ontvangen nieuwe abonnees als welkomstgeschenk de 5-DVD box The War (t.w.v. € 39,95). Deze aanbieding geldt tot 1 januari 2010.





Meer informatie op: www.wereldinoorlog.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 07-10-2009 00:00:00