TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slachtoffers ontruiming Apeldoornsche Bosch krijgen naam

In de nacht van 21 op 22 januari werden 70 jaar geleden ongeveer 1100 Joodse patiënten en een klein deel van het verplegend personeel van de psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch naar Auschwitz gedeporteerd. Bij aankomst werden zij direct vermoord. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 21 januari 2013 in de Prinsenhofschool in Apeldoorn zullen voor het eerst alle namen worden getoond en gedeeltelijk worden voorgelezen.

Vijf jaar geleden dook de cartotheek van het Apeldoornsche Bosch op en werd het ontsloten door het Stadsarchief Amsterdam en daar ook opgeslagen. De scans van deze cartotheek werden door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gekoppeld aan de database Een Naam en een Gezicht en vergeleken met de transportlijst van 22 januari 1943, dat in het archief van het Rode Kruis ligt. Op basis van deze koppeling en vergelijking ontstond een nieuwe lijst met namen van gedeporteerden uit het Apeldoornsche Bosch. De database, die de slachtoffers 70 jaar na dato uit de anonimiteit haalt, zal toegevoegd worden aan verschillende belangrijke databases met namen van slachtoffers, zoals het Digitaal Joods Monument en Yad Vashem.

Van 26 januari tot eind februari is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bescheiden expositie te zien over de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch. Een tentoonstelling met daarin unieke brieven, bijzondere kleurenfilmbeelden uit de jaren dertig en persoonlijke verhalen. Dan is ook de publicatie “Men zou het toch niet geloven” De ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch 1943 verkrijgbaar. Het boekje, een uitgave van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschrijft het verhaal van de ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch, en de keuzes waarvoor patiënten en verplegend personeel voorafgaand aan de ontruiming geplaatst werden.

Op de vernieuwde website www.apeldoornschebosch.nl wordt een impressie gegeven van Het Apeldoornsche Bosch 1909-1943. Filmbeelden, foto’s, audiofragmenten en ooggetuigenverslagen geven een beeld van de bloeiperiode van de inrichting en het dramatische einde.

Gebruikte bron(nen)