TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nu op tv: De Oorlog en 13 in de Oorlog

Gepububliceerd op: 10 oktober 2009


De NPS zendt vanaf 25 oktober een nieuwe, 9-delige geschiedenisserie uit, getiteld De Oorlog. Presentator Rob Trip vertelt het verhaal van de bezetting van Nederland door Duitsland en van Nederlands-Indië door Japan, op een nieuwe manier. Hij presenteert vanaf de meest uiteenlopende locaties, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz.

Er zit verrassend veel nieuws in deze serie: nooit eerder vertelde verhalen en nieuwe inzichten die voortkomen uit recent onderzoek. Maar ook heel veel nooit eerder vertoonde archiefbeelden en nooit eerder gehoorde fragmenten uit dagboeken die de mensen destijds bijhielden. Die combinatie van persoonlijke ervaringen en vaak indringende beelden van toen maken de serie De Oorlog tot een van de belangrijkste tv-gebeurtenissen van najaar 2009.

De tragedie van de Jodenvervolging is een centraal thema, maar ook andere drama’s worden belicht: het bombardement van Rotterdam, de vernietigende strijd rond Zeeland en rond Arnhem, de Hongerwinter, de massale tewerkstelling van meer dan een half miljoen Nederlandse mannen in Duitsland en de slopende internering van de Nederlanders in Japanse kampen. De serie beperkt zich niet tot de periode 1940-1945. Ook is er aandacht voor de moeilijke tijd die volgde. Deze nasleep was voor veel mensen een nog grotere ingreep in hun leven dan die oorlog zelf en de gebutste natie was lang niet tegen al die problemen opgewassen.


Foto: © NIOD

Tegelijkertijd met De Oorlog start het TV programma 13 in de Oorlog, een 13-delige jeugdserie voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog. In iedere aflevering staat één kind centraal. De belevenissen van de kinderen zijn gedramatiseerd en vertellen het persoonlijke verhaal. Deze scènes worden omlijst door archief beelden en verhalen op locatie. De algehele presentatie van de serie ligt in handen van Lisa Wade, zij is de verbindende factor tussen alle onderdelen. De eerste aflevering wordt uitgezonden op zondag 25 oktober van 18.25 tot 18.45 op Nederland 3.

De programma’s De Oorlog en 13 in de Oorlog zijn mede tot stand gekomen i.s.m. het programma Erfgoed van de Oorlog en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

Op het STIWOT-forum vindt u meer informatie over beide documentaireseries. Klik hier voor informatie over De Oorlog en hier voor 13 in de Oorlog.


Bron: NPS

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 10-10-2009 00:00:00