Theatervoorstelling over de Februaristaking

Theatergroep Barbaren & co heeft een voorstelling gemaakt over de Februaristaking van 1941. De voorstelling, getiteld Staakt!!, is volgende maand te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Staakt!! is gebaseerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. Het Verzetsmuseum:

"In woord, beeld en met muziek biedt STAAKT!! een hedendaags perspectief op het hoe en waarom van de Februaristaking. Barbaren & Co laat een schets zien van het collectieve verzet in het Amsterdam van februari 1941, met situaties uit het dagelijks leven die ook vandaag de dag tot nadenken stemmen."

De voorstelling is gemaakt in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941.

Februaristaking

De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941. Kort hiervoor waren er in Amsterdam ruim vierhonderd Joden willekeurig opgepakt en naar een concetratiekamp gestuurd. Op 25 februari brak hierop uit protest een grote staking uit. Dezelfde dag en op 26 februari breidde deze staking zich uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Hilversum, Utrecht en Weesp.

In de vaste opstelling van het Verzetsmuseum neemt de Februaristaking een prominente plek in. Bezoekers maken er onder andere kennis met Mientje Meijer die in een naaiatelier werkte met veel Joodse meisjes. Haar man organiseerde de staking bij de tram. Toen de staking daar lukte, legde Mien het atelier plat:

"Ik zei, “dames, heel Amsterdam ligt plat omdat ze joden hebben weggevoerd. Wij moeten er ook uit.” Tot mijn verbazing ging iedereen mee de straat op. Ik dacht “nou word ik ontslagen”, maar ook de cheffin ging mee!"

De theatervoorstelling Staakt!! is zondag 24 februari om 14:00 te zien in het museum. Kaarten kosten acht euro per stuk (museumbezoek inbegrepen) en kunnen besteld worden via tel. 020-6202535 of lezingen@verzetsmuseum.org

Gebruikte bron(nen)

  • Overgenomen van: Historiek
  • Gepubliceerd op: 22-01-2013 00:26:14