TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie Rob Hinse in CRASH ’40-‘45

Aalsmeerderbrug – In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 wordt op 23 februari om 12.00 uur een expositie geopend van kunstschilder Rob Hinse uit Bennebroek. Deze kunstzinnige duizendpoot heeft de afgelopen jaren het museum in het Fort bij Aalsmeer met zijn schilderwerk verfraaid en evenementen opgeluisterd met muziek. Het is nu tijd ook zijn andere werk te presenteren aan het publiek. De expositie is te zien tot en met eind september.

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 verhuisde in 2008, nu dus vijf jaar geleden van Lisserbroek naar het Fort bij Aalsmeer. Er moesten toen kwetsbare wandschilderingen worden verplaatst die hier en daar wat beschadigingen opliepen bij de demontage. Rob Hinse werd benaderd met het verzoek om deze schilderingen na de herplaatsing te restaureren. Hij voldeed graag aan dat verzoek maar ook bracht hij in de radiokamer wandschilderingen aan die een beeld geven van een Brits oorlogsvliegveld in vol bedrijf. Zo werd Rob Hinse als vrijwilliger de ‘huisschilder’ van CRASH ’40-’45 die ook op speciaal verzoek opdrachten uitvoerde waarmee de presentatie van de collectie in het museum werd omlijst. Hij schildert echter niet alleen oorlogstaferelen. In de tentoonstelling zal ook ander werk van hem te zien zijn.



In 1997 kwam hij op het idee zich op te geven voor een schildercursus bij het Kreatief Atelier in zijn woonplaats Bennebroek. Hij was geboeid geraakt door het werk van de Amerikaan Edward Hopper en wilde dat ook wel eens proberen. Hij kreeg les van Marian Apswoude en schilderde met acryl-verf. Hij maakte een paar “Hopper-” schilderijen maar werd ook gegrepen door de werken van de Franse impressionisten. Zodanig zelfs, dat hij in 2000 een inspirerende week in Parijs doorbracht om hun werken te zien en een paar werkjes te maken op dezelfde plekken als Monet, Pisarro en Renoir dat hadden gedaan.

Hij is ook liefhebber van klassieke auto’s, maar om die goed te kunnen schilderen, dat was een heel ander verhaal. Een bevriende kunstenares stelde hem voor aan de Westzaanse fijnschilder Klaas Bood. Hij kreeg anderhalf jaar les van Klaas, leerde stillevens schilderen op de manier waarop schilders uit de Gouden Eeuw dat deden. Heel precies werken, met olieverf laagje voor laagje aanbrengen. Tijdrovend werk maar met een bevredigend resultaat. Hij maakte een paar schilderijen van fraaie auto’s maar stopte toch met schilderen omdat hij niet zijn hele huis vol wilde hangen. Verkopen zat hem niet zo in zijn bloed.

In 2008 vroeg CRASH '40-'45 medewerker Ed Beekman of hij misschien in staat zou zijn om de tijdens de verhuizing van de collectie van het museum van Lisserbroek naar Aalsmeerderbrug beschadigde wandschildering van de Fokker D-21 te restaureren. Hij pakte het schilderen weer op en klaarde de klus. Sindsdien heeft hij zijn schildertalent ter beschikking gesteld van vet Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45.

In zijn vrije tijd is Rob Hinse molenaar van de Molen van Groenendaal. In zijn daar bijgehouden logboek legde hij op kunstzinnige wijze het molenaarsleven vast. Hij maakt ook muziek en bespeelt o.m. een originele Ierse doedelzak en accordeon. Hij heeft in die hoedanigheid ook verschillende evenementen van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 opgeluisterd. Rob Hinse mag met recht een kunstzinnige duizendpoot genoemd worden.

Rob Hinse exposeerde zijn werk eerder in de bibliotheek van Heemstede en in een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het gemeentehuis van Bennebroek.

Gebruikte bron(nen)