CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45

Sinds 1987 is CRASH actief met haar onderzoek in de regio Randstad waar zij hoofdzakelijk haar werkgebied heeft. In dit gebied zijn in de oorlogsjaren circa 750 vliegtuigen neergekomen. In de twintig jaar dat de stichting werkzaam is staat met name ‘het verhaal’ achter elk wrakdeel centraal. Hierdoor krijgen de gebeurtenissen en artefacten in ons museum meer betekenis en wordt alles in meerdere opzichten belicht, met als doel het bewaren van het cultureel historisch erfgoed.

In de collectie bevindt zich een uniek stuk vaderlandse militaire luchtvaartgeschiedenis. Als enige in de wereld heeft het onderzoek van CRASH in 1993 de vondst van een Nederlands gevechtsvliegtuig, de Fokker D-21 nr. 229, opgeleverd. Het wrak is gedeeltelijk gereconstrueerd en is binnen de tentoonstelling nadrukkelijk aanwezig.

Luchtoorlog

De research naar de luchtoorlog is nog altijd niet afgesloten en gebleken is dat er veel belangstelling bestaat bij de bevolking meer te weten te komen over deze periode. CRASH heeft recentelijk nog onderzoek gedaan naar een neergestorte Duitse Me 109 jager en een Fokker G-1 gevechtsvliegtuig.
Velen lieten het leven in de luchtstrijd die boven onze hoofden werd uitgevochten. De jonge bemanningsleden vochten voor onze vrijheid, daarom mogen wij niet vergeten wat zij hiervoor hebben gedaan. Soms betaalden ze de hoogste prijs !!!

De stichting heeft zich tot doel gesteld een grote tentoonstelling over de luchtoorlog binnen de gemeente Haarlemmermeer op een educatieve en informatieve wijze te presenteren, omdat het nodig blijft te herinneren en te vertellen over de verschrikkingen van oorlog.

Verzet

Een bekend onderduikadres in de Haarlemmermeer in de Tweede Wereldoorlog, het daglonershuisje van de familie Sam en Antje Breyer aan de IJweg 1742 in Nieuw Vennep werd op 22 augustus 2003 met respect afgebroken omdat het moest wijken voor nieuwbouw.

Daarom heeft CRASH het initiatief genomen om voor de Haarlemmermeer dit verhaal te bewaren en te blijven vertellen. Daarbij mogen enkele markante woningdelen van het huisje natuurlijk niet ontbreken in ons museum in Lisserbroek. In een huisje van 4 x 6 meter woonden tussen 1943 en 1945 achttien tot twintig mensen. Omwonenden wisten pas van de onderduikers toen Sally Cohen (schuilnaam ‘Ome Henk’) en de anderen op de bevrijdingsdag met de vlag voorop uit het huisje kwamen lopen.

In de verzetsafdeling is het verhaal opgenomen van de verzetsvrouw en geheim agente Jos Gemmeke (de Sphinx) die per parachute boven Nieuwkoop werd gedropt. Van de parachute is een verlovingsjurk gemaakt die centraal staat in de presentatie 'Vrouwen in het verzet'. Jos Gemmeke is de enige vrouw, behalve Koningin Wilhelmina ,die de Militaire Willemsorde heeft ontvangen. De originele verzilverde poederdoos waarmee zij microfilms naar het hoofdkwartier van Prins Bernhard in België smokkelde in 1944 is één van de pronkstukken van het museum.

Vliegtuigradio's

Het museum heeft een speciale radioruimte ingericht in het decor van een Engelse verkeerstoren uit de Tweede Wereldoorlog. Daarin is de collectie vliegtuigradio's en apparatuur van CRASH opgenomen en werken radio-amateurs met een licensie met werkende radioapparatuur.

Spitfire

In de Spitfirehal is een reconstructie van een Spitfire op ware grootte te zien als eerbetoon aan dit fenomenale toestel en alle bemanningsleden die tijdens de Tweede wereldoorlog hiermee hebben gevlogen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

12aug

Zaterdag 24 augustus CRASH Flightsimulator dag

Zelf vliegen spreekt tot de verbeelding voor jong en oud. Echt vliegen is niet voor iedereen haalbaar, maar met een Flightsimulator kan iedereen achter da computer leren vliegen. Wilt u zien hoe dat werkt en wilt u zelf een poging wagen? Dat kan op zaterdag 24 augustus in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum’40-’45.

Lees meer

29jul

Lezing: De grootste missie van de Achtste Luchtmacht in WO 2

Wilt u meer weten over de grootste bombardementsmissie van de Tweede Wereldoorlog? Die missie is door meer dan 2000 bommenwerpers en jagers uitgevoerd op 24 december 1944. Deze missie was een knap staaltje logistiek, planning en coördinatie. Joost de Raaf heeft deze missie uitgebreid bestudeerd en vertelt op zaterdag 10 augustus om 13.00 uur uitgebreid over deze grootste missie die de Achtste Luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft uitgevoerd. Met o.a. Google Earth wordt een beeld geschetst van de omvang van deze missie.

Lees meer