TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concert over onbereikbare liefde in oorlogstijd

Op zondag 17 maart is er van 11.00 tot 13.00 uur in Conferentiehotel Guldenberg in Helvoirt een bijzonder concert in het kader van de actie ‘Barak 1B onder dak’, waarvoor een aantal vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught uiteenlopende activiteiten organiseren. De inkomsten van het concert komen ten goede aan de inrichting van barak 1B, de inmiddels gerenoveerde kampbarak die in september wordt geopend als uitbreiding van het museum.

Onbereikbare liefde
Voor gevangenen van concentratiekamp Vught betekende liefhebben veelal de angst voor verlies en verdriet om de scheiding van hun naasten. De bekende mezzosopraan Ariane Kievits liet zich hierdoor inspireren en brengt operamelodieën ten gehore die aansluiten op het thema ‘onbereikbare liefde’. Begeleid door haar vaste pianiste Caecilia Boschman, zingt Ariane Kievits beroemde aria’s uit het operarepertoire. “We hebben gekozen voor het thema, omdat dat ook gespeeld moet hebben in de harten van de mensen die in Kamp Vught zaten. Of het nu om liefde ging voor een ouder, kind of partner.”

Dagboeken
Na een korte pauze speelt autodidact pianist uit Vught Leo Willemen een licht klassiek repertoire in combinatie met evergreens en luisterliedjes, met soms ook de donkere kant van de liefde. De musici treden belangeloos op. Tussendoor worden fragmenten voorgedragen uit (dag-)boeken en brieven van voormalige gevangenen van het concentratiekamp Vught. Na afloop van het concert is het mogelijk om te lunchen in Guldenberg, dat prachtig in de bossen gelegen is.

De entree voor het concert is 12,50 euro (inclusief koffie/thee). Reserveren is mogelijk via Conferentiehotel Guldenberg via info@guldenberg.nl of (0411) 642424 (betaling concert bij binnenkomst).

Gebruikte bron(nen)