TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spitfiredag in CRASH '40-'45 op 9 maart 2013

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 organiseert zaterdag 9 maart 2013 de jaarlijkse Spitfiredag. Wim Sieben, de bouwer van de Spitfire Mk IX die in het museum staat, zal de hele dag aanwezig zijn om een toelichting te geven op de realisatie van zijn opzienbarende ‘jongensdroom’. Hij zal bij die gelegenheid ook de nieuwe ‘nose art’ onthullen die onlangs op het toestel is aangebracht door kunstschilder Rob Hinse. De dag wordt verder omlijst met een tweedehands boeken en modellen markt.



Het is in maart precies 10 jaar geleden dat de Spitfire werd opgenomen in de collectie van het museum. Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 kreeg jaren geleden een tip dat een Spitfire die bij een luchtvaartmuseum in Seppe stond daar weg moest. Er werd contact gelegd met de bouwer/eigenaar Wim Sieben en overeengekomen dat de Spitfire een nieuw onderkomen zou krijgen in Lisserbroek. Op zaterdag 1 maart 2003 zou het transport van Seppe naar Lisserbroek plaatsvinden. Dat is nu dus precies tien jaar geleden. Sinds de komst van dit gevechtsvliegtuig wordt elk jaar in het museum de Spitfiredag gehouden.

Nose art
Het toestel draagt de naam Nick en daarbij hoort ook de afbeelding van een hondje. Dat is de zogenaamde ‘nose art’ van de Spitfire. Deze nose art is onlangs opnieuw aangebracht met een meer authentieke afbeelding van dit hondje. Om 12.00 uur zal de heer Sieben dit kunstwerkje onthullen.

Boeken en modellenmarkt
Het is inmiddels ook al traditie dat er tijdens de jaarlijkse Spitfiredag een tweedehands boeken en modellen markt wordt gehouden. De opbrengst komt ten goede aan het werk van het museum. Deze dag is er tevens een stand van een boeken antiquariaat met bijzondere boeken over de luchtvaart en de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bron(nen)