TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumweekend in kamp Vught en Geniemuseum

Nationaal Monument Kamp Vught, het Geniemuseum en het Vughts Museum werken ook dit jaar samen tijden het landelijke Museumweekend op 6 en 7 april, waaraan ruim 400 musea deelnemen. Het thema is dit jaar: ‘Doe een museum’. Alle deelnemende musea vragen 1 euro entree, vanuit de gedachte dat een museum elk bezoek meer dan waard is. De opbrengst van het Museumweekend wordt besteed aan een aankoop voor het museum. Tussen de musea aan de Lunettenlaan (Geniemuseum en Nationaal Monument Kamp Vught) rijdt een gratis pendelbus, in samenwerking met de Koninklijke Landmacht.

Nationaal Monument Kamp Vught
Tijdens het Museumweekend is voor het eerst de expositie ‘Van boven af’ te zien in een wel heel bijzondere locatie: in de Kommandantur, waar de kampcommandant van SS-concentratiekamp zijn kantoor had. Ook is voor het eerst in de voormalige kampkeuken (het huidige Geniemuseum) een nieuwe presentatie over Kamp Vught te zien, die een beeld geeft van de rol van de keuken in het kamp. Zo is er een portret van Janna Gouman, die als gevangene duizenden kilo’s aardappels moest pitten. De weg tussen de appčlplaats en de keuken werd in kamptaal al snel de Koolsingel genoemd, naar de waterige koolsoep voor gevangenen. Nieuw is ook een grote panorama-foto op het balkon van de Kommandantur, met uitleg over het terrein.

Op 6 en 7 april is er om 13.00 en 15.00 uur een rondleiding over dit voormalig SS-terrein (nu de Van Brederodekazerne). Deelname kost 3,50 euro (10 t/m 12 jaar 2,50 euro), inclusief entree voor het Museumweekend. Van boven af’ is een aanvulling op de kazernerondleiding (zondag in juli en augustus om 13.00 en 15.00 uur). Dit terrein is niet overal toegankelijk voor mindervaliden.
Reserveren is noodzakelijk en mogelijk via (073) 656 67 64 of via www.nmkampvught.nl. Op 6 en 7 april is er om 14.00 uur ook een rondleiding door Nationaal Monument Kamp Vught; verkoop vanaf 12.00 uur; deelname 3,50 euro/ 2,50 euro (10 t/m 12).

T/m 14 april is in het herinneringscentrum de expositie ‘Wally van Hall. Bankier van het verzet’ te zien.

Geniemuseum
De wisselexpositie is een foto-expositie over de genie maar dan ‘anders dan anders’. Genie staat synoniem voor groot en zwaar materieel. Kolossale brugleggende tanks, genietanks, bouwmachines en brugslagmaterieel. De foto’s van Jaap Brandenburgh, zelf oud-genist, tonen het detail in plaats van het overzicht. Geen obligate herkenbare situaties of uitrustingsstukken. De keerzijde van wat we gewend zijn te zien. Speciale aandacht is er voor de altijd aanwezige en noodzakelijke concentratie bij alles wat de genist doet, zichtbaar gemaakt op de concentratiezuil.

Tijdens het Museumweekend zijn er demonstraties van re-enacters (acteurs in historische uniformen die levende geschiedenis neerzetten, onder andere een Amerikaanse geniegroep uit de periode 1944-1945.

Op zondag 7 april treden de Elkerlyck Speellieden uit Oisterwijk op. Zij hebben een Brabants/Vlaams volksmuziekprogramma, aangevuld met soldatenliederen. De groep begeleidt zichzelf op o.a. de doedelzak, draailier, hobo, klarinet, accordeon, fluit, harmonica, cornet, cello, trom en draaiorgel. Ook voor kinderen is er in het Geniemuseum veel te zien en te beleven.

Gebruikte bron(nen)