TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Requiem voor Auschwitz in Sint-Janskathedraal

Het Requiem voor Auschwitz, de dodenmis die gecomponeerd is door Sinto-componist Roger Moreno-Rathgeb en opgedragen aan alle slachtoffers van het nazi-regime, wordt op zondag 21 april 2013 uitgevoerd in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch.

Het Requiem wordt uitgevoerd door het Zuid-Nederlands begeleidingsorkest en het Projectkoor Brabant, een samenwerking van diverse amateuroperakoren uit Brabant. Dirigent is Lex Wiersma en als solisten treden op: Anitsia Ansems (sopraan), Ariane Kievits (alt), Frans Koevoets (tenor) en Marcel van Dieren (bas/bariton); zij werken allen belangeloos mee. Scholieren van het Sint-Janslyceum uit ’s-Hertogenbosch vullen de muziek aan met dagboekfragmenten van gevangenen van concentratiekampen.

Benefietconcert
De vrijwilligers van de werkgroep ‘Barak 1B onder dak’ kregen veel medewerking van het kerkbestuur, die de befaamde kathedraal ter beschikking stelde. Bijzonder is dat de bisschop van het Bisdom ’s-Hertogenbosch, Antoon Hurkmans, kort zal spreken. De Bossche burgemeester Rombouts van ’s-Hertogenbosch , burgemeester Van de Mortel van de gemeente Vught en Roger Moreno Rathgeb, componist van het Requiem, zijn speciale genodigden.

De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch heeft op verzoek van ‘Barak 1B onder dak’ een aantal vaartochten en rondleidingen aangeboden. Voorafgaand aan het Requiem kan men een bezoek aan de historische binnenstad brengen met gidsen van de Kring. De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan de inrichting van de laatste authentieke barak van Kamp Vught, die in september wordt geopend onder de vlag van Nationaal Monument Kamp Vught. Barak 1B krijgt een vaste expositie over de (na-)oorlogse geschiedenis van het kampterrein. Momenteel wordt een aanbod van workshops voor scholieren ontwikkeld. Sinds maart 2012 hebben de vrijwilligers al 74.000 euro ingezameld.

Stadswandeling, vaartocht of rondleiding
De entree voor het requiem is 15 euro; een combi-ticket met rondleiding of vaartocht is slechts 20 euro. Een cultuurhistorische stadswandeling (1,5 uur) begint om 12.00, 12.30 en 13.00 uur vanaf de Parade. Een vaartocht over de Binnendieze (50 minuten) is mogelijk tussen 12.00 en 13.20 uur.

Ook is het mogelijk om op 21 april in Nationaal Monument Kamp Vught deel te nemen aan een rondleiding (75 minuten) om 12.00 en 13.00 uur. Reserveren voor de arrangementen is mogelijk tot 12 april. Na ontvangst van de betaling van 20 euro (met vaartocht of rondleiding) krijgt men informatie over het exacte tijdstip en de plaats van vertrek.

Kaarten voor het Requiem voor Auschwitz zijn te koop bij de Primera ( Moleneindplein Vught), VVV ( Markt ’s-Hertogenbosch), M&M (Rompertpassage ’s-Hertogenbosch) en aan de balie van Nationaal Monument Kamp Vught. Reserveren is mogelijk via www.barak1b.nl en www.nmkampvught.nl of via (073) 656 67 64.

Gebruikte bron(nen)