TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken gecrashte Halifax bommenwerper te Renswoude

Op 22/23 juni 1943 crashte een Halifax bommenwerper op de boerderij De Wetering aan de Kerkstraat te Renswoude. Aan boord waren 7 bemanningsleden in de leeftijd van 19 tot 24 jaar die allen omkwamen.

Zeventig jaar na het fatale incident is er een initiatief genomen van uit de Historische vereniging “ Oud Renswoude” om nabij deze plek een monument ter nagedachtenis op te richten. We zijn verheugd dat de gemeente Renswoude, de huidige bewoners de familie Vlastuin en Dirk Verbeek van de Nijborg allen hun medewerking hebben toegezegd.

De voorbereidingen zijn in volle gang en u moet denken aan wat voor monument, de tekst, de zoektocht naar nabestaanden, uitnodigingen naar oa RAF en luchtmacht etc. Voor Oud-Renswoude coördineren Ab Rebergen en Jan Stutvoet deze actie en worden ondersteund door Bert van Beek en Wim van de Burgt, beiden uit Overberg, die hele studies van deze crashes hebben gemaakt uit WO II. Bert van Beek, ex chinook helikopterpiloot attendeerde ons op het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden was.

De overledenen liggen begraven in Amersfoort maar op de plek zelf is op de een of andere manier nooit iets verrezen en dat hopen we nu recht te zetten. Indien u nog over informatie heeft of iemand kent die nog wat weet over deze tragische gebeurtenis kunt u mailen naar halifaxrenswoude@gmail.com.

Gebruikte bron(nen)