TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaustoverlevende Helga Weiss komt naar Nederland

Op zaterdag 27 april exposeert het Etty Hillesum Centrum in Deventer de tekeningen die Helga Weiss maakte tijdens haar verblijf in Theresienstadt. Als jong meisje smokkelde zij een vrolijke tekening naar haar vaders barak. In het briefje dat zij van hem terugkreeg stonden slechts enkele woorden Teken wat je ziet. ‘Hij wilde dat ik de oorlog documenteerde en dat heb ik gedaan’.

In de Tweede Wereldoorlog werden ruim 15.000 kinderen vanuit hun huis in Praag naar Theresienstadt gedeporteerd. Slechts honderd van hen overleefden het kamp en keerden terug. Vanaf de mobilisatie in 1938 tot aan haar deportatie uit het kamp in 1944 hield Weiss een dagboek bij en maakte zij tekeningen. Dit is de eerste keer dat haar getekende herinneringen in Nederland te zien zijn.

Helga Weiss (1929) keert na de oorlog terug naar Praag. Dankzij haar oom Josef, die haar dagboek en tekeningen in een muur in het getto van Theresienstadt had ingemetseld, kan ze weer herenigd worden met haar dagboek. In 2012 werd het dagboek gepubliceerd onder de titel "Het begon met een ster". Daarmee had The House of Books een wereldprimeur.

Gebruikte bron(nen)