TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Overloon Meeting - 19 mei 2002

In de vroege ochtend van zondag 19 Mei arriveren we bij de poort van het Oorlogs- en Verzetmuseum te Overloon. De slogan van het museum is al jaren 'Oorlog hoort in een Museum thuis', dus voelt STIWOT zich als een vis in het water.

Mede dankzij de inspanningen van de heer van Berlo (Museum Overloon), zijn we ver voor openingstijd binnen de hekken en kunnen we in de grote (nieuwe) hal onze stand in gaan richten.
Eťn tafel voor info over STIWOT (met PC en infofolders), ťťn tafel modelbouw, ťťn tafel over Band of Brothers en de rest van de ons beschikbaar gestelde ruimte werd gevuld met Militaria en infofolders.

Het opbouwen van de stand Grote aantallen bezoekers bij de stand, gedurende de gehele dag


Het was een gezellige dag waarin we bezoekers hebben mogen begroeten. Onder hen STIWOT-bezoekers uit BelgiŽ en uit het verre Vlissingen. Nu was het eindelijk eens mogelijk om op een ongedwongen manier van gedachten te wisselen met bijvoorbeeld Sjoerd van der Wal (Living History England). Over internationale aandacht hadden we ook niet te klagen, want ook de gasten uit Duitsland en Engeland waren bij onze stand te vinden, de fotoboeken werden gretig bekeken.

Eťn van de onderhoudsmonteurs van het museum nam ons mee naar de Panthertank en de in onderhoud staande M8, die we van heel dichtbij mochten besnuffelen. Verbazingwekkend hoe goed het metaal van de Panther onder het zandstralen vandaan is gekomen. Wist u trouwens dat tijdens de restauratie een op scherp staande Duitse handgranaat in de bodemplaat werd gevonden ?

Het weer was fantastisch en ook buiten de grote hal was het zeer aangenaam vertoeven. Onze stand werd afwisselend bemand door Wilco, Ivo, Frank, Joost en Don, terwijl Sophia, Christa en Roel insprongen als er 'gebunkerd' werd.
We hadden trouwens een jarige in ons midden in de vorm van de vrouw van Wilco Vermeer, dat werd dus zingen en een rondje ijs !

De prijsvraag die we speciaal voor deze dag hadden samengesteld werd uitgedeeld en tijdens een verloting wonnen de jongste bezoekers leuke prijsjes: bouwdozen en kleine militaria-items (met dank aan onze sponsors: Double D uit Soest en De Lancier Modelbouw uit Gouda. Over Modelbouw gesproken: de heer Wim Schelberg kwam langs met een assortiment schaalmodellen waar hij over vertelde. Momenteel werkt hij aan een 12 meter lang diorama voor een particuliere opdrachtgever; mooi werk !!

Rond de klonk van 12 uur gaf het onmiskenbare hoge geluid van een Jeep het sein voor een uittocht uit met museum. Een tussentijdse uittocht natuurlijk. Hans Ettes van Re-enactmentgroep 'Easy Does It' (506th PIR 101 Airborne), en Hans en Roel van de 'Screaming Ducks' (502nd PIR 101 Airborne), gaven acte de presence in hun Ford GPW en Willys Jeep uit WW2.
Schitterende voertuigen en perfect geuniformeerde heren. Alsof Band of Brothers even een terrasje kwam pikken ! We zijn blij te mogen aankondigen dat we als STIWOT met de 'Screaming Ducks' in de nabije toekomst iets leuks zullen doen.
(Op nog kortere termijn zijn we uitgenodigd de heren in NormandiŽ tijdens D-Day te bezoeken, wat we zeker zullen doen).

De schitterende WO II Jeeps.....


Al met al een zeer geslaagde dag; enkele honderden mensen die onze stand bezochten en veel gezellige gesprekken.
Onze dank gaat uit naar Ivo van den Akker; onze huis-fotograaf, naar Joost van Doorn, onze modelbouwspecialist wiens diorama van Market Garden aanzette tot het maken van veel foto's, naar Wilco Vermeer, onze onverstoorbare rots in de dialoog-branding en museum Overloon en de Sponsors. Onze voorzitter Frank regelde trouwens het promotiemateriaal, Klasse !

Komende najaar (medio oktober) zullen wij waarschijnlijk een nieuwe meeting organiseren waar we u gaarne (opnieuw) bij verwelkomen. Deze meeting zal plaatsvinden op een overdekte, nog nader te bepalen, locatie waarbij we hopen wederom veel gasten te mogen begroeten. Neemt u dan gerust weer uw foto's en reisherinneringen mee !

Met vriendelijke groet & Proost op een geslaagde meeting !

Don van den Bogert
PR functionaris STIWOT
Stichting Informatie Wereld Oorlog Twee.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 19-05-2002 19:08:57