TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Pools Militaire Ereveld in Breda

Onlangs bracht Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai een bezoek aan het Pools Militaire Ereveld in Breda. Het Pools Militaire Ereveld werd op 24 juni 1963 geopend. Hier liggen Poolse militairen begraven, die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht, die in september 1939 na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Hieronder een fotoverslag van het bezoek aan het ereveld.



Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940 slaagden de Poolse militairen er opnieuw in, aan Duits krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij onder meer de Eerste Poolse Pantserdivisie, onder commando van de toenmalige brigade-generaal Stanislaw Maczek, en de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Na de landingen in Normandië in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West-Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, in de Slag om Arnhem en in Drenthe en Groningen.

Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats, 161 van hen in op dit ereveld in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werd bevrijd. Generaal S. Maczek overleefde de oorlog en werd conform zijn wens op 23 december 1994 op het Pools Militaire Ereveld begraven.









Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Peter Kimenai
  • Gepubliceerd op: 01-05-2013 06:00:00