TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Generaal Maczek Museum

Na een bezoek aan de museumbibliotheek, om research te doen voor de biografie van generaal Maczek, kreeg Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai exclusief toestemming om foto`s te nemen in het Generaal Maczek Museum te Breda. Het gratis te bezoeken museum geeft aan de hand van voorwerpen, foto`s en kaarten een duidelijk overzicht van de bevrijding van Zuid-Nederland en de carrière van generaal Maczek. Pronkstuk van het museum is het uniform van de Poolse generaal zelf. Verder beschikt het museum over een multimediaruimte en de uitstekend georganiseerde bibliotheek. Door middel van wisselende exposities worden speciale personen, gebeurtenissen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht. Hieronder het fotoverslag van het Generaal Maczek Museum.



In de jaren `70 van de vorige eeuw begonnen de heren A.J.M. van Alphen, C. Coenders en W. Mol voorwerpen, boeken en geschriften te verzamelen met betrekking tot de gebeurtenissen in Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral de bevrijding van de stad door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek had hun belangstelling. De verzameling groeide uit tot een privémuseum in het huis van één van de drie oprichters. In 1981 werd een stichting opgericht met de naam “Museum Breda-Polen 1939-1945”.

Na een bezoek aan de tentoonstelling over het aandeel van de Polen in de bevrijding van Zuid-Nederland en Breda, die de stichting in het gebouw van de St. Olof detailhandelsschool had ingericht, gaf generaal Maczek persoonlijk toestemming om zijn naam te verbinden aan het op te richten museum. De stichtingsnaam luidt inmiddels: “Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945 Generaal Maczek”. In 1997 werd het museum overgebracht naar de huidige locatie op de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda.


Links: de ingang van het museum. Rechts: het uniform van generaal Maczek.














Kanon van de Eerste Poolse Pantserdivisie.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Peter Kimenai
  • Gepubliceerd op: 01-05-2013 06:05:00